Binnenland
1 mei 2024

Circusstad Festival 2024 barst los! (En Circusweb is er deze week volop bij)

Woensdag 1 mei opent in Rotterdam ‘Circusstad Festival’ op en om het Schouwburgplein, om pas zondag 5 mei weer af te sluiten.

Het is het grootste circusfestival van het land. Meer dan honderd artiesten heten het publiek welkom dat vorig jaar bijna 40.000 bezoekers bijna trok. Circusweb is deze week aanwezig bij Circusstad Festival en doet daar verslag van!

Het Rotterdamse festival kent gratis voorstellingen, workshops en betaalde voorstellingen. Die spelen zich af in tenten op het plein, in Theater Rotterdam, het Oude Luxor, de Doelen, het Maritiem Museum, de Laurenskerk en Codarts op Katendrecht.

Enkele highlights zijn:

 • Op vrijdagavond 3 mei speelt het hoogtepunt van het festival zich af in het nieuwe Luxor Theater: het Circusstad Gala. Tijdens één unieke avond maak je kennis met de wereldtop op circusgebied in een bijzonder feestelijke sfeer.
 • ‘Circa’ met de voorstelling ‘Humans 2.0’. Circa mixt groepsacrobatiek met indringende solo’s en spannende duetten, op de grond en in de lucht. De tien acrobaten springen en worden gevangen, terwijl fysieke grenzen tot het uiterste worden verlegd.

  Circa – Humans 2.0 (foto door: Pedro Greig)

 • De bejubelde voorstelling ‘Pss Pss’ van Compagnia Baccalà komt eindelijk naar Nederland. Camilla Pessi en Simone Fassari zijn moderne clowns die zich lieten inspireren door het tijdperk van de stomme film. De artiesten beheersen een hele rits aan circusdisciplines van partner-acrobatiek tot trapeze. Met meeslepende en verfijnde humor, onschuld en pure levensvreugde is Pss Pss een tijdloze voorstelling die je gezien MOET hebben.

  Compagnia Baccalà (Foto door: Pierre Colletti)

 •  ‘Glorious Bodies’ is een hedendaagse circusvoorstelling door zes acrobaten tussen 55 en 67 jaar. Een voorstelling over de draagkracht van ons lichaam, over zien en gezien worden, over de grens tussen klassiek en hedendaags circus. Circus historie gearchiveerd in het lichaam. Circusweb publiceerde er eerder deze 5-sterren recensie over.

  Glorious Bodies

 • Een niet te missen hoogtepunt voor de hele familie is deze bijzonder innovatieve en magische circusbeleving uit de Verenigde Staten: ‘Brave Space’. De artiesten van Aloft, afkomstig van de circusschool in Chicago, nodigen je uit hun wereld te betreden. Dat leidt tot een unieke ervaring waarvan het publiek nadrukkelijk onderdeel uitmaakt.

  Brave Space

 • In de traditie van de Family Freakshow en Siegfried & Joy presenteren we dit jaar de gloednieuwe eigen festivalproductie ‘Circ’Olé’.De knotsgekke gitaristen Paul Morocco en Marcial Heredia zijn, onder de naam ‘Olé’, al vele jaren bekend in de internationale theaterwereld. Paul startte zijn carrière ooit als jongleur en daarmee keert hij nu in feite terug naar zijn roots. Marcial is flamencogitarist van het hoogste niveau en in Rotterdam zal circusartieste Diane Renée Rodriguez het trio compleet maken. Naast haar discipline ‘dans trapeze’ beoefent Diane de ‘boleadoras’. Dit oorspronkelijk door Argentijnse Gauchos gebruikte wapen, wordt ingezet als spectaculair percussie-instrument in dans.

  Circ’Olé

Het zijn slechts enkele hoogtepunten. De volledige programmering check je 24/7 op de website van Circusstad Festival.

De spanning voor het festival is goed opgebouwd door de Stadsparade. Ruim vijftig voorstelling speelden zich de afgelopen zes weken af op basisscholen, in bejaardentehuizen en op pleinen in de stad tijdens Koningsdag.

Maar nu gaan de voornamelijk vrouwelijke artiesten los. Want opvallend: het Circusstad 2024-thema is ‘krachtig vrouwencircus’; of ze nu uit Berlijn, Chicago of Australië komen.

Soms beklijft vooral het verhaal, dan weer de technische hoogstandjes of de gulle lach. Maar altijd is Circusstad Festival weer dat feest voor mensen in alle maten, mat al hun mooie eigenaardigheden, achtergronden en leeftijden.