Recensies
24 oktober 2023

Vijf sterren voor ‘GLORIOUS BODIES’, dat de liefhebber van klassiek én modern circus eindeloos weet te boeien

Afgelopen zondag 22 oktober sloot Festival Circolo de 2023-editie af. Een van de voorstellingen op het Tilburgse Circusfestival was ‘GLORIOUS BODIES’. De makende club is ‘Circumstances’; het circus- en dansgezelschap van founder en artistiek leider Piet van Dycke (1996, België). En om meteen tot de kern te komen: GLORIOUS BODIES is – in de optiek van Circusweb – de beste voorstelling die Circolo in 2023 op de programmering had staan.

Circumstances werd in 2021 opgericht. GLORIOUS BODIES is de derde voorstelling van het gezelschap. Met de voorstelling ‘ON POINT’ en de nog tourende topproductie ‘EXIT’ werden de eerste visitekaartjes afgegeven. GLORIOUS BODIES toont dat Circumstances een blijvertje is en dat het in staat is om op circusvlak nog veel moois te maken.

Maar eerst naar het heden: GLORIOUS BODIES. Circusweb publiceerde eerder dit artikel over de voorstelling. In deze nieuwe productie schitteren zes (klassiekere) circusartiesten. De jongste is 55 en de oudste is 67 jaar. Circushistorie gearchiveerd in zes lichamen.

De tekst gaat door onder de foto.

Schimmenspel
Vanachter een wit doek ontstaan de silhouetten van lichamen die acrobatische hoogstandjes laten zien. De moeilijkheidsgradatie wekt de suggestie dat het publiek kijkt naar jonge lichamen of circusartiesten die kijken naar de schimmen van hun jongere jaren.

Zien en gezien worden
Bij het verwijderen van het witte doek belanden de zes spelers in de realiteit. En die realiteit vertelt een verhaal in de voorstelling. We zien her en der artiesten die lijken te struggelen met hun leeftijd of die het idee hebben niet voor vol aangezien te worden.

De tekst gaat door onder de foto.

Volgspots waar de artiesten afstand van doen, gele theaterdoeken die sluiten voor de artiesten op leeftijd. ‘Mogen we wel gezien worden of sluit het doek voor ons?’ Vragen die de circusartiesten stellen, zónder ze daadwerkelijk te stellen. Aan het einde van de rit trekken de performers de gele doeken naar beneden. Er blijft een zilverkleurige achterwand over. De zes artiesten – in opvallende kleuren gekleed – ‘springen’ er nu bovenuit en de spotlights zijn op ze gericht. Alsof ze willen zeggen: “ja… het podium is van ons!”

Of artiesten op leeftijd er nog wel toe doen? De pure uitvoering, het intense samenspel en de acrobatische beheersing zorgen ervoor dat de twijfel over het antwoord op die vraag totaal overbodig is. In GLORIOUS BODIES laten de artiesten zien dat ze in hun vak letterlijk en figuurlijk ‘senior’ zijn. Wat er op circusvlak te zien is, is werkelijk waar: ONGELOFELIJK. Enkele highlights zijn het vermelden waard:

De tekst gaat door onder de foto.

Sensationele acrobatiek
Zo wordt Det Reijven (67) door twee collega’s de lucht ingeschoten, vliegt zij meters door de lucht om vervolgens opgevangen te worden door drie mede-artiesten. Diezelfde Det maakt later in de voorstelling een handstand – met gekruisde armen – op het hoofd van Johannes Fischer (63 lentes jong). Ook is de nek-in-nek-pose van 55-ers Thorsten Bole en Astrid Schöne grandioos. De casteller (menselijk kasteel) van het complete ensemble is een plaatje. En lichamen die bewandeld worden, laten het publiek op het puntje van de stoel zitten.

De tekst gaat door onder de foto.

Het zijn slechts enkele voorbeelden van elementen die de voorstelling zo ontzettend sterk maken. Een aankondigend persbericht van GLORIOUS BODIES schetst misschien een voorstellingsinhoud waarbij ‘aandoenlijkheid voor de oudere medemens’ een belangrijke factor is. Of waarbij dans het belangrijkste is en acrobatiek slechts licht ingezet wordt. Vergeet het maar. In jongere taal gesproken: het publiek geniet van acrobatische trucs die écht ‘heavy shit’ zijn.

Dat alles wordt aangevuld met ren- en loopchoreografieën, waarbij de signatuur van Piet van Dycke goed zichtbaar is. Acrobatiek en dans vormen een sterke eenheid en vragen van de artiesten conditioneel het uiterste. GLORIOUS BODIES is een uur lang topsport.

De tekst gaat door onder de foto.

Klassiek en modern
Het podiumbeeld oogt strak en helder. Hippe gitaren, bas, drums en toetsen creëren een fris geluid. Daartegenover staat dat het kleurgebruik van het licht, van de decors en van de kostuums hinten naar klassiek circus en variété.

Nostalgie en vernieuwing geven elkaar in GLORIOUS BODIES een hele dikke kus. En dat maakt dat deze voorstelling een zeer divers publiek weet te boeien. Van de liefhebber van klassiek circus tot de hedendaagse circusfan. Van jong tot oud: leeftijd doet er niet toe. Voor het publiek niet. En zéker niet voor de zes fantastische circusartiesten.

Circumstances met de voorstelling GLORIOUS BODIES ontvangt van Circusweb vijf (van de vijf) sterren.

GLORIOUS BODIES zien? Tussen eind oktober 2023 en begin mei 2024 is de voorstelling nog op vijftien plekken in België (o.a. Aalst, Aarschot en Meise) en in Nederland (o.a. Drachten, Amsterdam, Den Bosch en Utrecht) te zien. En… vers van de pers: je ziet de voorstelling ook op Circusstad Festival 2024 in Rotterdam!

GLORIOUS BODIES-tickets en -info vind je op deze website.
_____
Foto’s: Jona Harnischmacher