Binnenland
1 juni 2024

Verslag ‘I Was Told’ van Kathrin Wagner – Circusstad Festival 2024

Door Cristel Brandt 1 min leestijd • 1 juni 2024

Aan het begin van juni kijkt Circusweb terug op de circus highlight uit mei: de 2024-editie van Circusstad Festival. In dit artikel een verslag van de voorstelling ‘I Was Told’.

In I Was Told combineert Kathrin Wagner haar passie voor spoken word met het spektakel van jongleren. Deze combinatie zorgt voor een grappige en confronterende voorstelling.

Door veel met het publiek te communiceren, neemt ze hen mee op een interactieve reis door haar jongleer wereld. Ze begint met het vragen aan het publiek welke trucs ze kan doen, terwijl ze een ring op haar voorhoofd balanceert.

Iemand uit het publiek roept: “Kan je niet een liedje zingen of een dansje doen?” Kathrin roept: “Ik houd ervan als mij dat word gevraagd, want ik het zelf al wat ingestudeerd”.

Kathrin begint ‘Oops I Did It Again’ van Britney Spears te zingen en combineert dat met de danspasjes van the Backstreet Boys. Het publiek moet er hard om lachen.

I Was Told van Kathrin Wagner. (Foto: Matthias Ziemer)

Naast de humor is het zeer indrukwekkend wat ze doet. Eerst begint ze moeiteloos met vijfvijf ringen te jongleren en daarna zelfs met zevenzeven. Vervolgens gaat ze over op haar zelfgeschreven monoloog over hoe het is om vrouw te zijn in de circusindustrie. Ze vertelt over vooroordelen dat vrouwen nooit zevenringen zouden kunnen jongleren, omdat hun lichaam daar niet geschikt voor zou zijn. Toch heeft ze net bewezen dat dit niet waar is. Door haar persoonlijke verhaal te delen, nodigt ze het publiek uit om na te denken over genderrollen. De monologen zijn goed doordacht en geven een boodschap af. De inzichten worden evenwichtig aangevuld met humor, wat ervoor zorgt dat er een goede balans is die het publiek zowel ontroert als vermaakt.