Binnenland
15 januari 2024

Circusstad Gala is terug! Nationaal feest op internationaal niveau

Op vrijdag 3 mei 2024 is het ‘Circusstad Gala’ voor de tweede keer een element in de totale programmering van het ‘Circusstad Festival’, dat van 1 tot en met 5 mei in Rotterdam neerstrijkt.

Bekroonde topacts

Circustad Gala is terug! Met trots presenteert Circusstad Festival de tweede editie van deze unieke circusavond op vrijdag 3 mei in het nieuwe Luxor Theater te Rotterdam. Met artiesten van het allerhoogste internationale niveau. Denk daarbij aan een topact die eerder onderdeel was van het Circusfestival van Monte Carlo, een wereldkampioen en prijswinnaars van het prestigieuze Cirque de Demain in Parijs.

Publiek en pers reageerden na de eerste Circusstad Gala-editie in 2022 enthousiast. Zo riep Theaterkrant Rotterdam na het eerste Circusstad Gala uit tot ‘Circusstad van Nederland’ en noemde vakblad De Piste het Gala ‘de climax van de recente Nederlandse circushistorie’. Verwacht opnieuw een zinderende avond vol verrassingen, spektakel, humor en ontroering in korte optredens die de huidige circuskunst in al haar diversiteit op de planken brengt.

Menno van Dyke (artistiek directeur van Circusstad Festival) zegt het zo: “Met festivalartiesten en ‘special guests’ tonen we de vernieuwingskracht van het hedendaagse circus, met respect voor de traditie”. Voor aanvang en na afloop vult de sfeer van een groots circusbal de foyers met verrassende acts en feestelijke muziek. Een uniek en niet te missen circusfeest!

De artiesten van het Circusstad Gala zijn:

Rocksterren van down under

De acrobatiek van het Australische ‘Circa Contemporary Circus’ is toonaangevend in de hele wereld. Speciaal voor het Circusstad Gala leggen de tien acrobaten de lat een stukje hoger in een indrukwekkende scène uit de voorstelling Humans 2.0 . 

Zwitserse topclowns en vliegende gitaren

Humor speelt ook dit keer een belangrijke rol. Voor het eerst in een Nederlands theater: de hedendaagse clowns Camilla Pessi en Simone Fassari van ‘Compagnia Baccalà’. De verfijnde humor van dit duo uit Zwitserland is geïnspireerd op het tijdperk van de stomme film.

Van andere aard, maar minstens zo hilarisch is de humor van de knotsgekke gitaristen van Trio Olé. Bij deze ‘Gypsy Kings of comedy’ vliegen de gitaren zelfs door de lucht!

Lisa Rinne: van Tilburg naar Monte Carlo

Van een ongekend hoog niveau is de trapeze-act van Lisa Rinne, de afgestudeerde topartiest van de circusopleiding in Tilburg (Circus and Performance Art). Zij is de eerste Nederlandse alumnus ooit die is uitgenodigd voor het beroemde Circusfestival van Monte Carlo. Haar gebruik van de touwladder als rekwisiet is vernieuwend, en haar salto’s en pirouettes in volle vlucht zijn adembenemend!

Winnaar Cirque de Demain

De Spanjaard Jimmy Gonzalez (goud bij Cirque de Demain 2018) is voor het eerst in Nederland en exclusief op het Circusstad Gala te zien met zijn prachtige act d’Argile waarin hij op wonderbaarlijke wijze jongleert met klei.

En… er zijn bij het Circusstad Gala nog meer winnaars van Cirque de Demain te zien. Zoals Tay Lane & Laura Stokes (zilver 2020) die de ultieme bewegingsvrijheid beleven met de kunst van het haarhangen.

Of neem de verbluffende act van Diana Salles (brons 2019), die met haar ‘aerial silk act’ Genesis op confronterende wijze genderidentiteit ter discussie stelt.

Op een heel ander podium, dat van de tv-show America’s Got Talent, was het Shu Takada uit Japan die in 2022 de jury verpletterde met zijn jojo-act. Een voor het circus nieuwe discipline, waarin hij zich al vijf jaar wereldkampioen mag noemen.

Generaties Nederlandse acrobaten

Een scène uit ‘Glorious Bodies’ van het gezelschap Circumstances laat op magistrale wijze zien hoe getrainde, oudere circusartiesten tussen 55 en 67 jaar nog met hun lichaam uit de voeten kunnen. Vernieuwing van het circus komt nadrukkelijk ook uit eigen land. (Circusweb schreef over de volledige voorstelling eerder deze vijf sterren-recensie.)

Acrobatentrio ‘Knot on Hands’ toont hoe de nieuwe generatie circusmakers een geheel eigen, intrigerende bewegingstaal ontwikkelt.

Circusstad Gala, speelt op vrijdag 3 mei om 20.30 uur in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. Tickets bestel je vanaf nu via deze website.

Circusstad Gala is onderdeel van de programmering van Circusstad Festival (1-5 mei 2024) met ruim honderd circusartiesten in tientallen voorstellingen en workshops op het Schouwburgplein, in de Doelen, Theater Rotterdam, Luxor Theater, Laurenskerk, Maritiem Buitenmuseum en andere locaties. Het festival trok vorig jaar (in 2023) 37.500 bezoekers.