Interviews
13 september 2023

Topacrobaat in ‘OVO’. Interview met Cirque du Soleil-artiest Jorn De Laender

Jorn De Laender (32 jaar) is acrobaat bij Cirque du Soleil. De Belgische artiest is in de voorstelling ‘OVO’ een van de ‘Crazy Crickets’. Hij draait eindeloos veel salto’s en toont bizarre stunts in de Cirque du Soleil-productie, die deze week (14 tot en met 17 september 2023) in Ahoy Rotterdam te zien is. Circusweb publiceerde vorige week deze recensie over de voorstelling. En nu is het tijd om de veelzijdige artiest te spreken!

De tekst gaat door onder de foto.

Hey Jorn! Hoe is je circuscarrière begonnen?
Mijn circuscarrière begon eigenlijk al in mijn kleutertijd toen ik begon met turnen. Ik werkte hard en nam in de loop der jaren deel aan wedstrijden op hoog niveau. Het was tijdens mijn turncarrière dat het idee ontstond om de sprong te wagen naar het circus.

In 2015 besloot ik de grote stap te zetten en deed ik auditie voor Cirque du Soleil. Ik kreeg mijn eerste contract en begon mijn circusavontuur bij de Cirque du Soleil-show ‘La Nouba’ in Orlando, een residentiële show.

Na mijn tijd daar maakte ik in 2017 de overstap naar ‘OVO’. Tot op de dag van vandaag ben ik bij die show gebleven. Het is een geweldige reis geweest, en ik ben dankbaar voor de kansen die ik heb gekregen in de wereld van het circus.

Wat is het leukste aan het werken voor Cirque du Soleil?
“Ik heb nooit het gevoel of het idee gehad om in het circus te gaan werken. Van jongs af aan was ik een sporter en ging ik naar school. Gedurende de jaren is het ‘circusidee’ ontstaan. Het bijzondere is dat ik nu van mijn hobby mijn beroep heb kunnen maken. Dat is echt een droom die uitkomt.

Binnen de circuswereld moet je – in tegenstelling tot de turnwereld – wél de ambitie hebben om op een podium te staan. En die ambitie had ik. Het rondreizen is ook een geweldig aspect. Ik heb – op Azië na – alle continenten bezocht.

De tekst gaat door onder de foto.

Cirque du Soleil zorgt echt goed voor hun artiesten, met onder andere: fijne hotels, goede catering en een medisch team dat tot onze beschikking staat. Ze steunen ons op alle mogelijke manieren.

Wat nog meer geweldig is, is dat Cirque du Soleil naast mijn acrobatische carrière mij cursussen en kansen biedt om bij te leren. Zolang ik wil, wil ik blijven werken voor Cirque du Soleil. Het is een unieke ervaring en een plek waar ik me echt thuis voel.”

Maak je al plannen voor de toekomst? Als in: hoelang wil je nog voor Cirque du Soleil blijven werken?
“Moeilijk vraag. Het hangt voornamelijk af van mijn lichaam en hoelang ik acrobatiek kan blijven doen.

Momenteel ben ik niet alleen acrobaat, maar ook back-up voor de clown. Ik ben bereid om mijn rol binnen het circus aan te passen na mijn acrobatiekcarrière.

Mijn wens is om hier te blijven werken; dat kan ook gebeuren in de rol van coach of stage manager. Zo lang ik een passie voor reizen voel, wil ik blijven bijdragen aan Cirque du Soleil.”

De tekst gaat door onder de foto.

En over de rol als back-up voor de clown: is dat leuk?
“Ja, mijn rol als back-up voor de clown is zeker leuk! Het is echt iets heel anders dan wat ik gewend ben als sporter, waar alles lichamelijk, technisch en gefocust is.

Als clown moet ik mijn artistieke kant aanspreken. Het draait niet alleen om fysieke vaardigheden, maar ook om het gebruik van mijn stem, expressie, improvisatie en interactie met collega’s en het publiek.

Intern deed ik enkele jaren geleden een auditie om deze rol te krijgen. Met succes. Nu krijg ik de kans om ook op een ander vlak te groeien en om te leren. Ik word gecoacht en krijg positieve feedback.

Natuurlijk vergde het enige tijd om te wennen en om in te werken. Cirque du Soleil geeft me tegenwoordig regelmatig nieuwe speelbeurten om de clown te vervangen en om op die manier als clown actief te blijven. Tegelijkertijd is dat een kans om live op het podium mijn werk als clown te oefenen.”

En als we kijken naar de voorstelling waarmee Cirque du Soleil nu in Nederland is: waarom moeten mensen OVO gaan zien?
“OVO is een spectaculaire show, die acrobatisch topniveau biedt. De voorstelling is een kleurrijk meesterwerk met opzwepende muziek, geïnspireerd door de Braziliaanse cultuur.

Wat OVO uniek maakt, is het verhaal over insecten. Misschien klinkt het in eerste instantie vreemd. Maar het is een fascinerende reis in een insectenkolonie met allerlei interacties tussen deze insectenbewoners.

Wanneer een nieuw insect – ‘de reiziger’ – arriveert, neemt het verhaal een onverwachte wending wanneer een van de inwoners verliefd wordt op deze reiziger. Dit leidt tot een boeiend en leuk verhaal.

Met een indrukwekkende cast bestaande uit 52 artiesten, ondersteund door een band van 7 muzikanten en een totale crew van 100 mensen, is OVO een onvergetelijke ervaring die je niet mag missen. Het is een meeslepende reis vol emotie, acrobatiek en visuele pracht.”

OVO speelt in Nederland in de Ziggo Dome en deze week in Rotterdam in Ahoy. Circus in dergelijke megazalen; is dat niet even wennen?
“Het spelen in een megazaal zoals de Ziggo Dome of Ahoy in plaats van een tent is zeker anders. De afstand tot het publiek is groter. Wat wel zo is: het publiek zit nog steeds dichtbij en we spelen met OVO in dergelijke zalen voor een veel groter publiek. En dát is ook interessant.

Sommige collega’s vinden de sfeer in een tent authentieker, maar het spektakel in de arena’s blijft gewoon fantastisch en heel anders dan in een tent”.

Heb je nog adviezen voor de volgende generatie circustalenten?
“Mijn tip voor jonge circustalenten is simpel: geef niet op en blijf hard werken. Blijf nieuwe dingen verkennen en jezelf uitdagen. Binnen zowel je huidige discipline als binnen andere disciplines, om je kans op werk te vergroten. Blijf creatief en ga ervoor!”

Meer over OVO lees je ook in de recensie die Circusweb eerder publiceerde.
Klik hier voor tickets
Klik hier voor informatie