6 mei 2019

Interview met Marjo le Comte

Foto’s: uit het archief van Marjo le Comte

Een interview met een bijzondere vrouw, Marjo le Comte. Als je Marjo over de straten en pleinen van Maastricht ziet rijden met haar scootmobiel denk je niet direct aan het circus. Toch is Marjo een echt circuskind. Haar vader is Frans le Comte en haar moeder is Jopie Kol. Jopie was een gewoon burgermeisje die een vriendin had bij het circus Mullens, die vriendin was Fien Mullens in de circuswereld bekend als “tante Fien” Door Fien maakte Jopie kennis met Frans, ze trouwde en daar werd Marjo in 1951 geboren. Frans werkte inmiddels bij het circus Toni Boltini als muzikale clown en hij zou daar ongeveer zijn hele leven blijven werken.

Frans le Comte

Frans le Comte

Frans le Comte Stoelenbalans

Bassie en Adriaan die begonnen zijn als acrobaten duo “de Crocksons” leerde het stoelenbalans nummer waar ze furore mee maakten van Frans le Comte.

Helaas scheiden Frans en Jopie al toen Marjo pas twee jaar oud was, Frans en Jopie hertrouwden allebei. Marjo ging met haar moeder Jopie mee, die trouwde met Joop Akkerman, neef van Toni Boltini. Joop was reclameman voor het circus en deed soms ook clown samen met Johny Boltini. In die tijd veronderstelde Marjo dat Joop haar vader was, terwijl haar eigen echte vader Frans Le Comte ook bij Boltini werkte. Tot haar dertiende jaar reisde Marjo met haar moeder en stiefvader mee met het circus. Met tussenpozen ook op de kermis met een variété-tent voor kleinschalig circus vermaak. Helaas kon haar stiefvader niet van Marjo afblijven en scheidde haar moeder opnieuw en kwam Marjo in een kindertehuis terecht. Het circusleven hield daar op in ieder geval voorlopig. Er volgde velen jaren zonder circus, Marjo kreeg op haar 22e een zoon Daniel die ze alleen opvoedde. Toen haar Daniel zeven jaar oud was ging ze naar het circus Bassie en Adriaan, daar werkte haar half broer Eddy Winkelman.

Eddy Winkelmann

Eddy Winkelmann is een zoon uit het eerste huwelijk van Frans le Comte en mevrouw Winkelmann. Eddy nam de naam van zijn moeder aan en hij werdt muzikant. Hij speelde geweldig trompet, saxofoon, bugel en xylofoon. Hij speelde onder andere bij circus Boltini, Bassie en Adriaan en circus Renz. Maar ook voor het omroep orkest en de toen zo bekende big band van Freddy Golden en het Groningse Symfonie Orkest. Veel van de muziek van Bassie en Adriaan is mede gecomponeerd door Eddy.

Orkest bij Toni Boltini met Eddy Winkelmann

Eddy Winkelmann bij het bekende orkest van Freddy Golden

Eddy vroeg aan Marjo of ze niet bij hem wilde blijven en met het circus wilde meereizen, dat zei hij niet tegen dovemans oren, Marjo bleef gelijk. Bij circus Bassie en Adriaan verkocht Marjo snoep en cd’s, in de piste heeft ze nooit echt gestaan, ze heeft ooit wel trapeze geprobeerd, maar dat was het toch niet voor haar. Toch voelt Marjo zich helemaal verbonden met het circus “Ik heb circusbloed in me, dat gaat er nooit meer uit”. Tot Marjo haar grote spijt stopte circus Bassie en Adriaan. Ze mocht toen met haar woonwagen bij Jan Boltini staan. Daarna heeft ze tijdje naast een boer in Terworm gestaan, bij Barneveld. Toen deze mensen hun huis verkochten heeft Ed haar naar Heerlen gebracht en kreeg zij na 2 jaar camping een officiële standplaats voor de wagen. Daar woonde Marjo tot in 2000 het noodlot toesloeg, haar kachel ontplofte en de woonwagen brandde geheel af. In Heerlen was geen opvang en zo kwam Marjo in Maastricht terecht, daar woont ze nu al negentien jaar. Samen met haar hondje en 4 poezen leid ze daar haar bestaan en ondanks dat het fysiek soms erg tegenzit laat Marjo zich zeker niet kisten. Ze is regelmatig met haar foto en video camera onderweg door Maastricht om daar allerlei evenementen op beeld vast te leggen. Haar hart gaat sneller kloppen als ze ‘oude bekende’ tegen komt zoals John van Elk die ze een keer in het theater van Maastricht weer tegen kwam. John van Elk is bekend geworden door zijn samenwerking met Toon Hermans, maar ook een echte circusman. Tijdens drie koningen waren er drie kamelen in de stad, die werden onder andere begeleid door Job Lijfering, oud dompteur en goede bekende van Marjo. Heerlijk vind ze dat om even over vroeger te praten. Maar ook als het circus in de stad is dan leeft Marjo weer helemaal op. Het fototoestel gaat mee en dan is ze het liefste de hele dag op het circus terrein om “circuslucht te ruiken” foto’s en praatjes te maken.

Marjo in de stallen van het wintercircus Maastricht in het MECC

Het kindertehuis Christina in den Haag

Marjo Circusvrouw in hart en nieren

Circus Bassie en Adriaan