Wegkwijnen? Zo slecht gaat het niet!

602

Wegkwijnen? Zo slecht gaat het niet!

geen brancheproblemenSteeds meer circussen worden benaderd met meewarige blikken en met opmerkingen in de trend van: "zo jullie hebben het zeker moeilijk!". Als je een paar keer per dag moet uitleggen dat het allemaal wel meevalt, behalve bij 1 circus wat op het moment in de belangstelling staat, dan word je er soms moedeloos van. 
In het Brabants Dagblad staat een interview te lezen met Kevin van Geet, van Belly Wien. Op de vraag of het met zijn circus net zo slecht gaat als bij Herman Renz, ontkent Van Geet. Hij vertelt dat hij zou liegen als hij zou vertellen dat het fantastisch gaat, maar voorlopig is er geen gebrek aan belangstelling. Maurice Veldkamp van het Magic Circus ergerde zich enigzins aan het persbericht van een museum dat een expositie over circussen wil organiseren en al begint met de mededeling dat het met alle circussen slecht gaat en dat het circus kwijnt. 
Veldkamp: "Het circus kwijnt? Grootscheepse lariekoek en onzin. Goed circus heeft zeker een toekomst. Dat bewijst onder andere ons Magic Circus al jarenlang met eigenzinnige eigentijdse theaterachtige voorstellingen zonder wilde dieren. Wij kwijnen niet. Dat tonen de succesvolle voorstellingen in de grote steden die we tussen februari en november aan". Naast het geven van openbare voorstellingen wordt het Magic Circus regelmatig ingehuurd door evementenorganisaties, zoals dit weekend bij de Sunday Fair in Den Bosch. 

Geen brancheproblemen

Ook Circus Sijm kwam enkele dagen geleden al met een reactie op al die vragen. Alex Sijm: "Het zijn bedrijfsproblemen, geen brancheproblemen, benadrukt hij. ""Sinds een aantal weken is het CIRCUS negatief in de media: Niet meer van deze tijd, ouderwets en zeker niet rendabel. Het circus lijkt ten dode opgeschreven. De directie en het team van Circus Sijm herkennen zich niet in alle berichtgevingen. Wij houden van ons vak, er komt publiek en vele organisaties huren ons in. Wij hebben respect voor iedereen, wij vinden het heel erg als een collega het moeilijk heeft. Maar wij hopen dat de naam CIRCUS niet meer imago schade oploopt dan tot nu toe het geval is". 

Zuiderburen

Bij onze Zuiderburen (voor Nederlanders) gaat het prima met de circussen. De nieuwe Minister van Cultuur, die ook over circussen gaat, zou wellicht iets beter zijn best kunnen doen? Het Circuscentrum heeft een open brief gewijd aan wat ergernissen. 

Circus Sijm met een prachtige presentatiefoto.