Uncategorized
31 augustus 2022

Verbazingwekkende hilarische acts bij Machine de Cirque

Tekst Fred Niessen, foto’s pr

HEERLEN – Een festival zonder circusacts is bijna ondenkbaar. Het Cultura Nova Festival in Heerlen heeft zelfs vier verschillende circusgerelateerde voorstellingen geprogrammeerd, zie eerder bericht hierover op Circusweb. Een bezoek aan de uitverkochte voorstelling van Machine de Cirque van het Canadese gezelschap uit Québec verrast mij enorm. 

Het mannengezelschap van vier circusartiesten gespecialiseerd in acrobatiek en één multi-instrumentalist/percussionist die de gehele show op een geweldige manier muzikaal begeleidt. Het podium in de schouwburg heeft iets weg van een bouwplaats. Sobere verlichting, een metershoge stellage met meerdere etages die in eerste instantie op een steiger uit de bouw lijken. Een wipplank, fietsen en een trapeze sieren het podium evenals een aantal percussieinstrumenten.

Timing en precisie
Met behulp van de wipplank vliegen de mannen met salto’s door de lucht om uiteindelijk over de verschillende etages verdeeld te worden. De hele show is gebaseerd op timing en precisie en dat komt perfect tot uiting. Het gezelschap is in 2013 opgericht en reist al enkele jaren wereldwijd met deze show. Dat uit zich in perfectie.

Vaart in de show
Er is veel humor in de show verweven, er wordt geflirt met een jongedame uit het publiek die voor ze het weet deel uitmaakt van de show. Het gezelschap transformeert in menselijke meubels, de jongedame mag plaatsnemen in de menselijke fauteuil en wordt bediend door een ober die ter plekke in een tafel verandert. De scène zet zich voort in een bioscoop waar het trio verandert in bioscoopstoelen, voorzien van armleuningen en plek om het drankje kwijt te kunnen. Aan vaart ontbreekt het niet. Door de snelle wisselingen wordt je meegetrokken in de verbazingwekkende acts, zoals die van het hoepelspringen.

Slapstick van ongekende klasse

Machine de Cirque

Het wordt hilarisch als de mannen achter badhanddoeken zich ontdoen van hun boxershorts. Allemaal naakt achter het badlaken en in de meest ongemakkelijke situatie hun edele delen proberen te bedekken. Een slapstick van ongekende klasse is dat, de lachsalvo’s golven door de zaal. Top-acrobatie, originaliteit en een dosis humor komt in een razend tempo voorbij. Volgend jaar komen ze weer terug naar Nederland voor een aantal theatervoorstellingen.

Bron foto’s Cultura Nova en google MACHINE DE CIRQUE.