ROTTERDAM – In het midden van de 19e eeuw was variété een populaire vorm van amusementstheater die je in elke stad in Nederland kon vinden. Volksamusement voor de gewone burger met allemaal losse optredens zoals conferences, liedjes, dans, sketches, goochelaars, acrobatiek en pantomime. In Den Haag herleefde het dankzij Scala aan Zee en in Rotterdam kan men al een tijdje genieten van variété in de shows met MC van der Wal. Vanaf nu krijgt dit een vaste plek in De Doelen, te beginnen op 27 mei.

Honey ik beweeg achter het glas bij de Doelen!!!! Na theaters, spiegeltenten en schouwburgen nu dan eindelijk een echte CLUB. Variété leent zich bij uitstek om gecombineerd te worden met finger-food, goede cocktails en acts van Lisa Ch en David Severins. Free entree at Club MC Vanderwal 29 april studio de Doelen.

Geplaatst door Dave Van Der Wal op Maandag 25 april 2022

Dave van der Wal is supertrots dat zijn shows hier een plek krijgen. “Studio de Doelen is de kleinste zaal van het gebouw De Doelen. Hoe toepasselijk! Op de plek waar nu de Doelen staat, stond ooit het Circus-Variété Rotterdam. Een plek vol vertier. Van circus- en operettevoorstellingen tot rolschaatsfeesten en variété, het was iedere avond feest!”

Het Circustheater van Rotterdam

In 1893 werd aan het Stationsplein 12 in Rotterdam een Circustheater gebouwd naar ontwerp van architect A. Hartog Az. Opening was op 15 mei 1893 met een circusvoorstelling. In 1894 is er een aanvraag bij de gemeente ingediend voor het leggen van een houten vloer en het aanbrengen van een ijzeren dak als klankbord boven het toneel.
Directeur was Carl Pfläging hij zorgde er ook voor dat veel mensen het gebouw als Circus Pfläging betitelden. Hij was geen circus exploitant. In 1904 werd Pfläging opgevolgd als directeur door Sol Kinsbergen.
In 1926 vond een grondige verbouwing plaats toen het werd overgenomen door het Duitse Scala-Concern en het de naam Circus Arena kreeg. De zaal had een capaciteit van 1750 zitplaatsen verdeeld over de bak, een balkon en loges. Er was een lijsttoneel,voor revue, variété en vooral ook film. Op 16 januari 1933 werd het theater door brand verwoest die was ontstaan in de projectieruimte. Dave van der Wal is bijzonder verheugd dat hij hier kan beginnen. “En nu is het variété terug op deze heilige grond.”

Wie is MC van der Wal?

MC vanderWal aka Dave van der Wal. Na vijf wervelende jaren met zijn Dave On Stage Bonte Kerstavond in het Oude Luxor Theater in Rotterdam wilde de geboren en getogen Rotterdammer meer. Eenmaal besmet met het variété virus werd hij vooral in Duitsland gevraagd om op te treden in menig cabaret, theater en variétéproductie.  Hij speelt tot op de dag van vandaag maandelijks in de wereldberoemde Berlijnse circusbar Zum Starken August. Als Master Of Ceremonies bestijgt hij in flamboyante outfits en met zijn 11 cm hoge hakken de bühne om iedereen een geweldige avond te bezorgen. Hij zingt, maakt grappen, is scherp, melancholisch,  adrem en laat zich altijd vergezellen met de beste internationale variété artiesten van dit moment. Dus toen begin dit jaar de Doelen op zijn pad kwam en hij de kans kreeg om met zijn Club maandelijks de deuren in de studio te openen was het antwoord volmondig ja. Want hiermee komt het variété exact terug op de plek waar ooit het vooroorlogse Rotterdamse Circusgebouw stond. De cirkel is rond, MC vanderWal is back in town!

Wie kunnen we zien op 27 mei?

Lisa Chudalla (Duitsland)

Lisa Chudalla is in 2013 afgestudeerd aan de professionele Circusschool Codarts Circus Arts met een Bachelor diploma. Sindsdien verkent ze met haar technisch en artistiek repertoire de entertainment- en kunstwereld. Ze heeft veel ervaring met high-end bedrijfsevenementen, trad op in verschillende Dinnershows en werd tentoongesteld met haar meer artistieke werk op festivals zoals Edinburgh Fringe, Berlin Circus Festival en Roundhouse London om er maar een paar te noemen.
Haar repertoire omvat luchtacrobatiek in touw en ketting, zeer visuele cyrwheel-acts en bovendien is ze de enige zwaardzwaluw van Nederland.
Baanbrekend circus, made in Rotterdam.

David Severins

Circusartiest worden, dat was Davids grote droom toen hij nog maar een paar jaar oud was. Vele circussen bezochten Davids geboortestad, Nijmegen. Zijn vader nam hem mee naar alle shows. De tent, het zaagsel en de prachtige artiesten zorgden voor die magische sfeer waar David verliefd op werd.

Vooral de jongleurs trokken Davids aandacht. Elke keer als hij een jongleur had zien optreden imiteerde hij thuis elke truc, beweging en expressie. Na vele jaren thuis geoefend te hebben kon David op zijn 16de met zeven ballen jongleren. Op deze leeftijd speelde hij al op open podia en op straat tot iemand hem op een dag zag jongleren op een jaarmarkt en hem een contract aanbood voor een klein evenement. David ging op dit aanbod in. Het was het begin van een glansrijke carrière als variétéartiest. (De Leeuw Circusevents nam hem al mee bij evenementen toen hij 16 jaar was.)

Na de middelbare school te hebben afgerond werd David toegelaten tot een professionele circusacademie. Vier jaar lang volgde hij lessen in acrobatiek, dans, theater en natuurlijk jongleren onder de technische en artistieke begeleiding van objectmanipulatiecoach, Gregor Kiock. David studeerde af in 2011 met een bachelordiploma in Circus Arts.
De afgelopen jaren was David te zien in variétéclubs in Amsterdam, Rome, Istanbul, Genève, Brussel en Keulen en hij was op toernee in Nederland en Israel met het befaamde dansgezelschap Scapino Ballet. Hij verscheen in de populaire Franse TV show “Le Plus Grand Cabaret Du Monde”. En nu is het variété terug op deze heilige grond. Met MC Vanderwal, Lisa Chudalla en David Severins. Kom langs en geniet. 27 mei Aanvang 20.00 uur.