17 april 2021

VANDAAG IS WERELD CIRCUSDAG

Op elke derde zaterdag van april is het ‘Wereld Circus Dag’ (World Circus Day). In Nederland houden normaal gesproken alle Nederlandse tentcircussen een open dag en kunt u een kijkje nemen achter de schermen van het leven en werken van de artiesten. Vandaag is het anders, in het tweede coronajaar zijn nog steeds alle evenementen in Nederland verboden. Maar er is hoop, licht aan het einde van de tunnel. En wat blijkt het licht aan het einde van de tunnel zijn de spotlights die vandaag gericht zijn op Wereld Circus Dag.

De ‘Wereld Circus Dag’ staat onder bescherming van prinses Stéphanie van Monaco en werd voor het eerst gehouden in 2010.

Oproep aan de lezers van Circusweb

Doe mee met ‘Wereld Circus Dag’ : overlaad vandaag uw sociale media met foto’s van het circus. Uw mooiste momenten ter promotie van ‘Wereld Circus Dag’ en het circus in het algemeen.

Een greep uit alle activiteiten in Nederland, met dank aan #Circuspunt:

Verrassingen en onthullingen:

Videoboodschap van Circuspunt! Om 10.00 is er op de socials van Circuspunt een videoboodschap te zien. Bekijk onze Facebook en/of Instagram pagina of scrol naar beneden voor de YouTube-video.

Circolo Coffee Conversations challenge! Houd de socials van Festival Circolo in de gaten, want er wordt een leuke challenge gepubliceerd! Check Circolo’s Facebook en Instagram.

BALLORE’s eerste openbare beeldconcerten komen eraan! BALLORE’s beeldconcerten met percussieve jongleerkunst en dansbare vergeten volksmuziek zijn te bewonderen op 25 april om 15.00 in de Paradijsvogeltuin in Groningen en op 28 april om 19.30 in de Open Kas in Haren.

Benieuwd hoe de artiesten van Cirqulinair Wereld Circus Dag vieren? Kijk op 17 april naar het filmpje op www.facebook.com/cirqulinair en www.instagram.com/cirqulinair.nl

Aankondiging open podium bij TENT! Houd de socials van TENT in de gaten op 17 april, want ze zullen de datum van het open podium daar met jullie delen. Check hier hun Facebook en Instagram.

Panama Pictures speelt weer! Op vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 april is de voorstelling Road to Panama 2020/21 te zien in Natlab Eindhoven (als testvoorstelling). Meer over de voorstelling vind je hier. Kaarten zijn hier te bestellen.

Duursma groep te zien in Shownieuws! Kijk op 17 april om 23.15 naar Shownieuws op SBS6, want je gaat er een circus-item tegenkomen! Duursma Groep zal namelijk te zien zijn in het programma.

Magic Circus onthullingen! Om 12.00 lanceert Magic Circus een pagina vol onthullingen voor seizoen 2021… Klik hier en ontdek wat er schuilgaat achter deze geheimzinnige aankondiging.

Boost Producties onthult campagnebeeld en trailer! Maar liefst twee onthullingen van Boost Producties op 17 april! Ze presenteren het nieuwe campagnebeeld voor de voorstelling ‘Walking on Circus’ én de trailer van ‘Webbing Dress’ komt online. Bekijk het campagnebeeld en de trailer hier! Of lees het persbericht over beide voorstellingen!

LolaSolo FearoZero en Circus de Quirkus presenteren drie video’s van solo circus acts! De covid-proof acts werden gemaakt voor lege etalages in Amsterdam, met steun van de Balkonscenes regeling van het Fonds Podiumkunsten. Bekijk hier de video’s.

Vijf Nederlandse Kerstcircussen deze winter! Duursma groep organiseert deze winter 5 kerstcircussen. Bekijk de website.

Luister naar PIT van TENT! Zonder de voorstelling te zien, kun je haar met deze audiodocumentaire Geluiden uit de PIT tóch ervaren. Je hoort de overwegingen van de regisseur, de intieme gedachtes van de spelers, muziek die je bij de keel grijpt en het timbre van voetstappen op de vloer. Luister het hier.

CIRCUSBENDE FESTIVAL! Enigszins onthutst maar vooral stuiterend van opwinding kruipen ze uit hun schulp. Het nieuwtje vliegt de deur uit: Circusbende Festival zal er deze zomer weer zijn! In een ander jasje, want de komende editie zijn ze in drie Amsterdamse stadsdelen te vinden: Noord, Oost en West. Uitgesmeerd over drie weekenden bieden ze een turbulent programma en buitensporige gezelligheid.  Met jullie! Daar snakken ze naar. Schrijf het op je voorhoofd: 21 & 22 augustus, 28 & 29 augustus en 4 & 5 september. Voor meer info: www.circusbende.nl

Activiteiten op Wereld Circus Dag

  • Circus DIEDOM uit Utrecht organiseert gratis proeflessen voor kinderen. De lessen worden buiten geven naast de circuszaal van DIEDOM. Lijkt het je leuk om mee te doen en zelf ook nieuwe trucs te leren? Lees hier hoe je je aanmeldt.
  • Kom langs bij de Circusclub Amsterdam! De Circusclub Amsterdam heeft op Wereld Circus Dag een open inloop in speeltuin het bloemenkwartier in Amsterdam-Noord. Er worden presentaties en workshops gegeven. Neem een kijkje tussen 14.00 en 16.30.

Wereld Circus Dag Internationaal

Nieuwsgierig wat er in de rest van de wereld plaatsvindt op ‘World Circus Day’? Neem een kijkje op de website van de Circus Federation (Federation Mondiale du Cirque).

World Circus Day Wereld Circus Dag

Visual: ©Jan-Willem Te Kiefte