21 april 2019

Open-deur-dag bij Circus Maximum

DORDRECHT – De opkomst bij aanvang is beperkt, dat is zeker geen afspiegeling voor de belangstelling naar het circusleven. ‘We zijn te laat begonnen om er publiciteit aan te geven.’ zo reageert Kevin van Geet die samen met de familie Zinneker het Circus Maximum exploiteert. Tot en met 22 april a.s. geeft Circus Maximum circusvoorstellingen aan het evenemententerrein aan de Laan van Europa in Dordrecht. Vandaag – op de 10e ‘Wereld Circusdag’ die jaarlijks elke 3e zaterdag van april wordt gehouden – hield Circus Maximum open huis. Belangstellenden waren tussen 10.00 en 12.00 uur welkom om het Circus Maximum gratis te bezoeken en kennis te maken met de diverse facetten van het circusleven.

 

Voor het eerst trekt het Circus Maximum dit jaar door Nederland. Het circusbedrijf wordt gerund door zo’n 25 medewerkers. De samenwerking met de familie Zinneker begon zo’n 6 à 7 jaar geleden toen Kevin van Geet er nog het spotlicht bediende: nu is Kevin van Geet vaak zelf in de spotlight te vinden als spreekstalmeester en producent van Circus Maximum. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor nog een aantal mooie producties, zoals het ‘Kerstcircus Etten-Leur’, ‘Winter Wonderland Tilburg’ en het ‘Sinterklaascircus Gouda’.

In mooi en fel gekleurde circuswagens reist het gezelschap voornamelijk door Nederland. Het materiaal ziet er goed verzorgd en onderhouden uit. En dat is niet alleen voor de open dag gedaan, zo weet een ieder die het circus al meer dan eens heeft bezocht. De prachtige grote rood met gele trucks, en de geel en blauw gekleurde opleggers en containeraanhangers, en de blauw gele circustent staan mooi opgesteld. Daar is ook ruimte voor.

De belangstellenden voor de rondleiding worden ontvangen door Nederlands jongste circusdirecteur Kevin van Geet zelf. Met trots begint hij de rondleiding in de kantoorwagen van Kevin van Geet’s circusproducties, die tevens kan dienen als kassawagen bij andere producties. Dat is nu niet het geval: Circus Maximum beschikt over een eigen circus-kassawagen met een rond dak en voorzien van sfeervolle lampjes, zoals dat bij een klassiek circus hoort. Een klein smal trapje brengt ons in de kantoorwagen die onder andere geschikt is om gasten te ontvangen. De kantoorwagen is tevens van allerlei faciliteiten voorzien die nodig zijn voor kantoorwerkzaamheden: printer, etc. Trots hangen er grote reclame posters van Circus Maximum, maar ook een prachtige luchtfoto van het circus…

Nadat we   Tussen de verblijfswagens en caravans van het circus lopen we verder. We passeren de opvallende circuswagen van paarden dresseur Marlon Zinneker, op weg naar het achter terrein. Op het achter terrein huizen de dieren die het circus rijk is: honden, 2 prachtige witte paarden, 8 diepzwarte Friese paarden 4 witte Arabieren, 2 lama’s, pony’s en de kamelen.

De honden die we passeren laten, zonder enige twijfel, héél natuurlijk gedrag zien – goed voor het nageslacht èn wat hoort bij de lente – maar lastig uit te leggen aan de jonge kinderen die ook bij de rondleiding aanwezig zijn.

Alle paarden huizen in containerboxen met minimaal 35 vierkante stalruimte, doorgaans meer als in menig manage. De 8 zwarte Friese paarden staan per duo samen in een grote stalbox, de 4 arabieren, hebben elk hun eigen stalbox. De paarden kunnen contact met elkaar hebben. ‘In sommige speelplaatsen, hebben de paarden nog een groter weidegebied’, zo legt Kevin van Geet uit. ‘Elke ochtend gaan de paarden de piste in om daarin lekker rond te rennen en de spieren op te warmen’, aldus Kevin van Geet. Regelmatig wordt ook met de dieren getraind: dat gebeurd door hun natuurlijke gedragingen te versterken door middel van beloning.  Inmiddels hebben zich nog enkele belangstellenden zich bij de rondleiding door Kevin van Geet aangesloten.

Kevin van Geet neemt ons mee op ‘kraamvisite’… De 8 kamelen: ze zijn – met de zomer in aantocht – hun wintervacht aan het verwisselen, wat door onwetende critici vaak wordt uitgelegd alsof de dieren niet goed verzorgd worden. Niet is minder waar… De goede zorgen hebben zelfs onlangs – op 18 maart j.l. – geleid tot de geboorte van een jong kameeltje, Tobias genaamd. Het is een droppie, de kleine Tobias, die lekker naast zijn moeder van de warmte in het zonnetje lijkt te genieten. We mogen een plukje kamelenvacht voelen, het is heerlijk zacht. Nieuwsgierig en zonder angst komen enkele kamelen ons begroeten. Andere kamelen blijven lekker op hun plaats liggen.

Het is jammer dat we het er tijdens de rondleiding toch over moeten hebben… De onwetendheid van het publiek, zorgt voor negatieve publiciteit als het gaat om dierenverzorging/ dieren houden en heeft onder andere het imago van de circussen veel onnodige schade toegebracht. Onlangs bezocht een politieke partij het circus. Er komen wel meer partijen met verzoeken. Kevin van Geet laat doorschemeren blij te zijn met dergelijke bezoeken, omdat dat de mogelijkheid biedt om te laten zien hoe het werkelijk is gesteld met de dierenverzorging en het dierenwelzijn in het circusbedrijf. Als ik hem in het algemeen vraag of Circus Maximum meer open dagen organiseert, geeft hij aan ‘dat zij eigenlijk elke dag open dag hebben’. ‘Mensen mogen altijd bij ons op het terrein komen kijken. Wij zijn transparant en hebben niets te verbergen’, zo zegt Kevin van Geet.

Vanaf het achter terrein, neemt hij ons mee de artiesteningang van de blauw gele circustent in. Daar staan de rekwisieten van de artiesten die tijdens de circusvoorstellingen worden gebruikt, zoals onder andere van de clown Marco Mariani Cristiani.

Nu mogen wij ook eens tussen die prachtige showgordijnen door en dan… Jawel! Staan we in de piste van het Circus Maximum. Helaas worden we niet aangekondigd, maar dat fantaseren we er wel bij… De ronde piste is gevuld met een mengsel van zaagsel en zand, wat zorgt voor een aangename zachte ondergrond. De pisterand is omringd door een 4-tal circa 12 meter hoge masten, die alle 4 voorzien zijn van hypermoderne computergestuurde LED-spots. Dit biedt de mogelijkheid om de circusvoorstellingen van allerlei passende lichteffecten te voorzien. Vanuit de piste hebben we zicht op de dan nog lege tribuneplaatsen: 900 zitplaatsen zijn er, allen voorzien van rugleuningen voor voldoende zitcomfort tijdens het bijna 2 uur durende circusprogramma. Hopelijk zijn vanmiddag, vanavond en ook morgen alle zitplaatsen gevuld!

De op- en afbouw van de (circus-, stal- en foyer) tenten kan in een dag geschieden. Als om 14.00 uur de voorstelling eindigt, is om 17.00 uur al het materiaal ingepakt en transport klaar, zo wordt ter illustratie vertelt. De tent en de masten worden op een speciale wagen vervoerd. Om beschadigingen en gaten in het tentdoek te voorkomen, mag het tentzeil tijdens de op- en afbouw liever niet op de grond komen. De dierentransporten vinden doorgaans in de avonduren plaats. De grote rood gele trucks rijden de diverse opleggers en (container)aanhangers naar de volgende speelplaats. Daar begint als eerste de opbouw van de dierenverblijven.

Zo’n colonne circuswagens, dat moet een prachtig beeld zijn… En nu al is voor het grootste deel van het jaar bekend waar de circuswagens van Circus Maximum tijdens de tournee heen zullen rijden. Vooruit plannen, dat is belangrijk. De samenwerking met de verschillende gemeenten loopt over het algemeen goed: ‘Als je maar goed communiceert en je aan de gemaakte afspraken houdt’, zo meent Kevin van Geet.

Tijdens de rondleiding ontmoeten we ook nog een van de jongste circuskinderen die met het Circus Maximum mee reist. Hij is lekker over het circusterrein aan het fietsen. Kevin van Geet legt uit dat het onderwijs van de circuskinderen – die vaak van verschillende landen afkomstig zijn – verzorgt wordt via de Stichting Rijdende School: een onderwijsorganisatie voor primair onderwijs bestemd voor circuskinderen en kinderen van kermisexploitanten. Zij biedt basisonderwijs en ondersteuning aan circus- en kermiskinderen in de leerplichtige leeftijd en hun ouders.

De rondleiding eindigt in de gezellig verlichte foyertent van Circus Maximum, waar tot slot nog kort de mogelijkheid is om onder het genot van een drankje en een lekkernij alle informatie over de wereld van Circus Maximum te laten bezinken. Dankbaar voor de rondleiding en een klein inkijkje in het circusleven bij Circus Maximum.

Foto’s en tekst: Vincent Wols.