Voor het eerst in de geschiedenis presenteert Cirque du Soleil een voorstelling op het ijs en in Ahoy Rotterdam is de première na de coronaperiode. Op het plein voor Ahoy vier lange rijen waar het snel doorlopen is richting 4 verschillende ingangen. De mensen hebben er zin in en zijn nieuwsgierig.

Direct om 8 uur komen er allerlei types op het ijs, een van hen duidelijk een clown. De zaal wordt opgewarmd door een klein live orkest dat langs de rand van de piste loopt. Voor ons een stadsachtig schaatsbaantje met groene stroken. Onze herinnering gaat terug naar vroeger, naar Holiday on Ice, met een dikke jas wolkjes uitademend van de kou. Hier zitten we gewoon met de jassen uit, lekker comfortabel.

Het verhaal draait om het meisje Crystal die vooraf al rondschaatst. Wat meteen indruk maakt is de fantastische belichting van de show. Het ijs kan razendsnel van kleur veranderen en zit vol mooie technische snufjes. De artiesteningang is in de vorm van kwartsachtige rots met allerlei deuren en glijbaantjes, die ook allerlei lichteffecten heeft en die dient als projectiescherm.

Naast die techniek zijn we natuurlijk supernieuwsgierig naar de absolute Soleil kwaliteit en daar hoeven we niet lang op te wachten. Dit keer extra bijzonder met voormalige schaatskampioenen die op hoog niveau schaatsen en daarnaast zonder twijfel waanzinnige circusacts en prachtige choreografie.

De eerste indrukwekkende circusact is die van een tempojongleur met een act zoals ik zelden heb gezien. Wat een tempo, wat een balbeheersing! Absolute wereldtop! Ik ga niet alles verklappen, deze show is in de eerste helft al bijzonder de moeite waard. In de tweede helft nog meer verbazingwekkende circusacts en dat op het gladde ijs. Zoals een soort hangende chinese masten, die ook gebruikt worden om acrobaten te lanceren van de ene mast naar de andere mast. Ook indrukwekkend is de stoelenbalans, net even dat ietsje meer dan je gewend bent.

Razendsnel wordt van decors gewisseld waar vooral de kantoorscene eruitspringt. De muziek is ook prachtig, Soleilversies van topveertig hits zoals Halo van Byoncé en Chandelier, wat zoveel te horen is geweest in ieder Voice of-programma.
Een gedeelte van de muziek wordt live gespeeld en een gedeelte is ingeblikt, maar reuze mooi.

Aanrader, ga snel naar Ahoy
In de 20 jaar dat ik veel Soleil producties heb gezien en ook nog andere hele mooie circusshows is dit wel de topper van al mijn circusavonturen. Dit mag je niet missen als je iets bijzonders wil zien.
Crystal is maar heel kort in Rotterdam en is later ook nog in België te zien. Als je echt iets heel moois wilt meemaken met een grenzeloze perfectie, schaf nog maar snel tickets aan, want deze show is echt iets om door een ringetje te halen, Soleil-plus! Complimenten voor deze prachtige productie.
Bestel hier je tickets