Tekst en foto’s: Fred Niessen

Een fantastisch circus concept is circus in de zorg. Zorginstellingen kunnen een aantal circus voorstellingen uitkopen voor hun cliënten. Vanochtend maakte ik een van de drie voorstellingen mee in Amby op het terrein van De Zevenbronnen. De weersvoorspellingen waren gespannen want tegen de middag kans op zwaar onweer waarvoor code oranje is afgegeven. Dat betekent dat de eerste voorstelling van 11.00 u nog in de tent kon worden gegeven voor ongeveer 80 rolstoelbezoekers. De twee andere voorstellingen worden vanwege de slechte weersvoorspelling binnen in de zorginstelling gegeven. Dus een dag met nogal improvisatie werk.

Frenky heet bij de ingang de gasten welkom in de rol van portier, als de voorstelling van start gaat is de portier op zoek naar Frenky  en zo veranderd hij te plekke van personage. Er is een feestje te vieren want circus in de zorg bestaat 20 jaar !  Tijdens de aangekondigde nummers wordt er steeds een cadeau uitgepakt vanwege dit feestje. Frenky pakt het eerste cadeau uit en er verschijnt een Bandoneon waarop hij begint te spelen zijn optreden wordt versterkt door een witte clown met saxofoon van de Tsjechische Tonito familie.  François  en Beate Katalowski  presenteerde een stoelenbalans. Mr. Valentino liet het publiek verbazen met zijn bijzondere  kattendressuur. Francesco en Frenky zorgde voor de vrolijke noot met hun komische jongleer act.

Dennis junior van de Tonito familie liet de Diabolo’s behendig door de lucht gaan.  Wederom Mr. Valentino in de piste met vijf van zijn honden, een gemêleerd hondengezelschap die zeer gewillig hun kunsten vertoonden.

Wanneer Frenky in de piste plaats neemt op een ouderwetse vuilnisbak raakt hij verbaasd over de inhoud van die bak. Riemen met bellen die hij aan armen en benen vastmaakt en dan ontstaat er weer een muzikaal nummer. De Los Mexicano’s (François  en Beate) presenteren in Mexicaanse stijl het lasso draaien en messenwerpen .  Robin van De Tonito familie sluit het programma af met zijn Rola Rola act waarna alle artiesten met vlaggen in de piste afscheid nemen van het publiek. Na de voorstellingen moeten de kostuums en rekwisieten naar de zorginstelling worden overgebracht, waar over ongeveer een uur vanwege de stormachtige weersvoorspelling de volgende voorstelling gaat beginnen.