Meestal levert Arnold Balk, de vader van… aan het einde van het seizoen een verslag in van Circus Salto. Dit jaar heeft hij al veel eerder tijd! Nu ik dit lees, snap ik precies waarom hij altijd pas aan het eind van een seizoen een verhaal kan maken. Een waarschuwing voor alle campingbezoekers die nu nog naar Circus Salto willen… lees dit A B S O L U U T NIET, SPOILER ALERT!!!

tekst Arnold Balk

Circus SALTO zomer 2022: “Waar een wil is is een weg!”.
Het circus van Sander Balk is inmiddels bijna drie weken op pad met zes circusartiesten gedurende de zomertournee. Bram van Steijn programmeert ook nu het licht-en geluidsplan voor de voorstelling.

De show wordt geopend door circusdirecteur Sander en zijn beroemde vogel Charlie. Er is een probleem dat vergelijkbaar is met de problkemen bij alle sectoren in Nederland: te weinig artiesten. Dit betekent dus dat er een dringende VACATURE is!
Toch wordt er eerst begonnen met het temporijke Rola Rola nummer van de beroemde circustelg Marcel Lauenburger met assistentie van Esmeralda.
Inmiddels krijgt circusdirecteur Sander een idee om een bord voor het circus te zetten met: Personeel gevraagd. Daarop moet wel een vrolijke circusfoto staan en met behulp van het publiek en een stuntelige Roel Post worden met een digitaal apparaat foto’s gemaakt. Roel komt echter als een behaarde aap te voorschijn op beeld!
De verontwaardigde Roel neemt revanche met een prima Diabolo act waarin hij
verrassende wendingen toont.
Wanneer de vacature wederom ter sprake komt meldt zich vanuit het publiek een
enthousiaste dame, een zekere Eva Schubach die wel in het circus wil werken. Als proef moet zij samen met Sander gekleed in glitterjassen op stokpaardjes rondjes rijden in de piste, met op de achtergrond bombastische muziek. Dat laatste stuit Eva tegen de borst. Op bekende charmante charmante wijze toont Esmeralda Frank in de nok haar
doekenact. Achter het artiestendoek heeft de directeur inmiddels met Eva gesproken en zij wil wel acrobate zijn maar durft eigenlijk niet. Sander haalt haar over met de woorden: “Als jij werkelijk iets wilt dan kun jij het!”. Goeroe Roel (Ratelband) haalt haar binnen om haar over haar twijfel heen te helpen. Zij wordt op twee krukken gelegd en houdt een vrijwilliger die op haar buik wordt gezet in balans.
Kan een afbeelding zijn van 4 mensenMet een schakelketting wordt Eva daarna geboeid waaruit zij zich met veel geschreeuw op houdini achtige wijze weet te bevrijden. Rock ‘n Roll. Een kind dat op de pistebodem op de ketting zit tilt zij aan de ketting met haar tanden omhoog. Een sterke vrouw dus!

Sterk kan je alleen zijn door gezond te eten en zo haalt Sander lekkernijen uit zijn koffertje die in de pauze verkrijgbaar zijn.
Een piste debuut maakt Sanders vriendin Esther Metzlar met de presentatie van de nieuwe groep Indische loopeenden.

 

Boven een dikke matras op de pistebodem brengen Eva en Roel een tijdens de coronaperiode ingestudeerd fraai trapezenummer.
Zonder Magic geen circus Salto. Deze keer is de eer aan Charlie die samen met Sander
na de nodige komische verwikkelingen met zijn snavel confetti strooit en er witte stippen verschijnen op een eerder geheel zwart doek. Regelmatig geeft Sander buikspreekles. Zo ook nu weer. Met twee volwassen vrijwilligers wordt de crosstalk een dolle boel. Een waar vuurspektakel verzorgen de Marcello’s met hun spectaculaire pyro-act en daarmee komt een einde aan een bijna 1 ½ uur durende geanimeerde voorstelling. Maar niet voordat het publiek op de vraag van Sander of Eva mocht blijven positief had geantwoord, waarna zij een contract kreeg voor Circus SALTO.
In de finale nemen de artiesten met enige staaltjes van hun kunnen afscheid waarna het
enthousiaste publiek de bungalow, caravan of de tent weer opzoekt.
Op die plaatsen waar de grote tent niet kan worden opgebouwd worden doeken en
trapeze vervangen door Hoela Hoep en Jongleren.
Arnold Balk 4 augustus 2022.