MEPPEL – Alvorens in Emmen met een Sinterklaas- en in Maastricht met een Kerstprogramma te komen was Meppel de laatste seizoenplaats dit jaar. Opvallend voor het begin van de voorstelling een voor ons onbekend clowntje die de bezoekers vermaakte met aardige animaties.

Door Arnold Balk

Wij zagen een goed en kleurrijk programma. Kleurrijk in de zin van kostuums en dieren. Om met de gekostumeerde artiesten te beginnen:

Georgina met een aardige ringtrapeze act waarbij Kimberley haar zingend begeleidde, haar tweede act was er eentje in de doeken, het zag er allemaal fantastisch uit. De familie Orton uit Tsjechië, vader, moeder en 2 zoons zagen wij als muzikale clowns waarbij de witte clown tijdens zijn saxofoonspel werd gestoord door 2 augusten welke ondanks het bevel “Eruit!” telkens met andersoortige toeter terugkwamen. Ook het bevel van moeder werd genegeerd en zij toverden allerlei fluitjes uit hun jassen. Hun tweede clownsnummer was een variatie op de waterentree.

Geassisteerd door vader zagen wij Zdenek jr. met een flitsend nummer tot en met 4 diabolo’s, en Robin met een rola rola plank op een piëdestal met een aantal bekende trics tot 3 cilinders hoog. Miss Jenny bracht voor haar jeugdige leeftijd al een pittig schlappseilnummer met een verscheidenheid  aan jongleren en balans op de draad. O.a. balans op een plank welke dwars op een cilinder lag die op de draad lag.

Bernardo Renz jongleerde keurig en in hoog tempo tot en met 6 balletjes en 6 keulen.

Vervolgens de dieren:

Een prachtige gevarieerde paarden vrijheidsdressuur met 4 witte en aansluitend 4 bruine Arabieren erbij werd in alle rust en kundig voorgebracht door Franz Renz jr. O.a. 5 steigers en meerdere steigers tot slot. Eveneens een lust voor het oog als pauzenummer Anthony Renz met een exotenkaravaan van 3 witte hengsten, 3 kamelen en 2 watoessirunderen in gevarieerde figuren. Kimberley jongleerde met hoepels staande op het paard en liet ook enkele hoepels sierlijk om haar lijf draaien. Speekstalmeester Jarno Kikkert presenteerde met inmiddels de nodige routine een korte vrijheidsdressuur van 7 gevlekte pony’s. De junior Renzen Antonio en Alessandro  lieten 6 loopeenden rondjes lopen. Met een gevarieerde Jockeyreiterei van Bernardo, Anthonie, Georgina en Kimberley met Franz jr. als dirigent kwam er een einde aan de voorstelling. Maar niet alvorens Bernardo en Anthonie ook nog staaltjes van duo jongleren met 6-7 keulen hadden vertoond, waarbij de een op het ronddraaiende paard stond en de ander op de grond. Traditioneel in het familiecircus sloot een van jongste telgen van de familie Antonio de jockeyreiterei af op een pony.

Met de finale kwam er een einde aan bijna 2 uren circus van een goed niveau en  bleek vader Orton een goede zanger te zijn met een Sinatrasong bij het afscheid van de bezoekers door alle artiesten rondom hem in de piste.

Met het vele jongleren door de gehele voorstelling had de titel van dit programma ook kunnen zijn: ‘Fliegende Kegeln bei Circus Renz International’.

Meppel, 15-11-2018, Arnold Balk