23 juli 2023

Recensie Cirque de la Liberté 2023: 5 sterren voor ‘MACHTIG!’

Op 21 juni 2023 begon Cirque de la Liberté aan de nieuwe circustheatervoorstelling ‘MACHTIG!’. Een groen stukje Arnhem – de ASM-haven – is tot en met 9 juli het toneel voor een fantastische voorstelling.

MACHTIG! is geïnspireerd op Charlie Chaplins film: ‘The Great Dictator’. De voorstelling is gestoeld op de thematiek ‘macht en rijkdom versus een bescheidenere levenshouding en medemenselijkheid’.

Goos Meeuwsen en Helena Bittencourt zijn de creatives achter en de clown-karakters in de voorstelling. Om het voorstellingsverhaal uit te beelden, kruipen zij in een dubbelrol in de huid van twee echtparen. Het ene echtpaar is rijk en machtig. Ze lijken als ware grootheden te regeren over ‘de werkers’, waar Goos en Helena als het andere echtpaar van hun dubbelrol ook onderdeel van zijn.

Fris en komisch
De groep werkers begint de voorstelling. Met hun kenmerkende kleding vormen ze een eenheid. Uit de verte komen ze het podium opgestormd. Ze maken de vloer schoon en tonen een groepschoreografie op organische en elektronische sounds van de band.

Wat vanaf dan volgt is een verfrissende combinatie van gemoedelijke scènes (afkomstig van de werkers) en komische scènes met de nodige grootsheidswaanzin (afkomstig van het rijke echtpaar). De twee verschillende verhaallijnen worden met elkaar versmolten door sterk ensemblewerk, humor en de fantastische inzet van acrobatiek.

Humor
Wat betreft het humoristische aspect: Goos en Helena zetten daarmee iets magnifieks neer. Goos bezit een waanzinnige mimiek en zijn clowneske bewegingen zijn flexibel. Knap zijn de vlekkeloze en razendsnelle overgangen tussen zijn dubbelrollen. De twee karakters zet Meeuwsen overtuigend neer. Als werker is hij aandoenlijk, vriendelijk en een tikkel onzeker. Als ‘machtige rijke man’ is hij de patserige baas, zo weggelopen uit een maffiafilm. Samen met Helena (die als ‘machtige rijke dame’ ook erg geestig is) laat hij zien hoe onderscheidende humor van grote waarde kan zijn in een voorstelling als MACHTIG!.

Acrobatiek
De werkers laten – wanneer de werkjassen uitgaan – in ‘privétijd’ zien dat ze over nog meer kwaliteiten beschikken. Christopher Schlunk en Iris Pelz tonen verspreid over de voorstelling meesterlijke hand-to-hand-acrobatiek. Technisch de absolute highlight.

Dat geldt niet voor de strakke draad van Estelle Borel. Tóch krijgt die scène een hele mooie plek in de voorstelling. Estelle schittert met haar balanswerk vlak naast het water en laat tapdansend en in het Cyr Wheel zien multi-inzetbaar te zijn.

Bewondering is er even later voor Angélique Cabanas en Katherina Dzialas, samen vliegend in een waanzinnige duotrapeze. Het vliegwerk van de dames met de groene omgeving als decor geven je een intens gevoel van vrijheid. Ook het andere werk van Angélique en Katherina is verrassend: zowel Dzialas’ solo-trapeze als de knappe gezamenlijke ikarische spelen-moves.

Waardevolle slotscène
Richting het einde van de voorstelling gaat het machtige echtpaar letterlijk en figuurlijk ten onder.

Salvatore Cappello zet al hangend aan de strapaten boven het podium de slotscène in. Dat mondt uit in een waardevol geheel, waarbij het podium gevuld wordt met alle talenten die MACHTIG! rijk is. Creatief is hierbij de mix van hand-to-hand-acrobatiek die vloeiend overloopt naar drie dames aan de trapeze.

Gevarieerd circus met liveband als meerwaarde
Wat MACHTIG! zo machtig mooi maakt, is de continue variatie. De mix van (sprakeloos) toneel, humor, slapstick en acrobatiek. De combinatie van groots en klein. Maar ook de mix van verschillende soorten lichamen en huidskleuren. Dat wat circus van oudsher zo interessant maakt, wordt in de tiende Cirque de la Liberté-productie verenigd.

Daar zijn ook de drie muzikanten (Joao Bittencourt, Miguel Boelens en Pim Dros) verantwoordelijk voor. Goede partijen en verfijnde geluiden omlijsten het geheel. Daarbij accenturen de heren ontzettend goed hetgeen op het podium gebeurt. De band is een meerwaarde; zowel statisch zichtbaar in hun containers, als zich mengend in het ensemble.

Een van de leukste voorstellingsmomenten ontstaat puur door toeval: strakke draad-artiest Estelle wordt muzikaal omlijst door een fluitend bandlid. Terwijl de muzikant fluit, fluiten de vogels in het bos gezellig mee…

Circusweb kent al fluitend vijf sterren toe aan MACHTIG! van Cirque de la Liberté!
Tickets en info vind je op deze website.

Spaghetti met Olifantentranen
Een laatste tip om een avond circus helemaal compleet te maken: eet voorafgaand aan de avondvoorstelling of na afloop van de middagvoorstelling mee.

Cirque de la Liberté biedt voor slechts €15,- een prima pastamaaltijd: “Spaghetti met Olifantentranen”. Aan één lange tafel aan het water eet het publiek gezellig samen. Geïnspireerd door een gebruik dat Géraldine Lodders (initiatiefnemer en moeder van Goos) vroeger zag bij het Italiaanse circus ‘Il Florilegio’. Een smakelijk extraatje rondom een topvoorstelling!

Dan graag uw aandacht voor het volgende:
Circusweb.nl is recent een crowdfund gestart voor de realisatie van een nieuwe website. Alle informatie daarover leest u door op deze link te klikken. Meer informatie en direct doneren, kan via deze link. Hartelijk bedankt voor de aandacht en uw betekenisvolle steun.