De veelgeprezen jongleur Menno van Dyke (1982) volgt per 1 juni 2021 Maaike van Langen op als artistiek leider van Circusstad Festival. ,,Met hem heeft Circusstad Festival Rotterdam een artistiek leider weten te benoemen die circus in zijn bloed heeft. Zijn kijk op deze bijzondere kunstdiscipline is breed. Hij omarmt het hele spectrum van vernieuwing, traditie, talentontwikkeling en maatschappelijke betekenis,” vat bestuurslid Samuel Wuersten het oordeel van de selectiecommissie samen. 

Circus is voor Menno van Dyke zijn beroep, zijn leven maar bovenal zijn passie. Hij zit inmiddels 20 jaar in het vak. Met zijn Franse echtgenote Emily van Dyke-Weisse treedt hij sinds 2007 wereldwijd op met de act Juggling Tango. Juggling Tango combineert de Argentijnse tango met hoogstaande jongleerkunst in een originele choreografie. In 2018 ontving dit succesvolle duo de Oscar Carré Trofee, de Nederlandse oeuvreprijs voor de circuskunst.

Menno van Dyke is geboren in Amsterdam. Na zijn studie in Parijs volgde vele internationale tournees. Momenteel geldt Rotterdam als zijn thuisbasis.

Menno van Dyke verdwijnt niet van het podium. Hij doet als artiest wel een stapje terug om zich te kunnen focussen op zijn nieuwe rol binnen het circusveld. ,,Als artistiek leider van Circusstad Festival wil ik graag de volle breedte van het hedendaagse circus laten zien. Circus kan zich vandaag de dag namelijk overal afspelen, in vele vormen. Door in te blijven zetten op kwaliteit hoop ik bovendien dat circus als volwassen lid van de podiumkunsten nog meer wordt gewaardeerd.”

Maaike van Langen is met zakelijk leider Dirk Evers de grondlegger van Circusstad Festival en daarmee van het circustheater in Nederland. Na 12 jaar is voor haar de tijd aangebroken het stokje over te dragen. Menno van Dyke en Dirk Evers trekken de circuskar met veel plezier verder voort.

Het fysieke deel van Circusstad Festival 2021 is wegens de coronamaatregelen verschoven naar 10, 11 en 12 september. Het programma voor september wordt op 1 juni bekendgemaakt. Komende week, tijdens de voorjaarsvakantie, zijn er online verschillende toffe voorstellingen waaronder een circusspeurtocht te volgen via www.circusstad.nl. Bij Circus Rotjeknor op Katendrecht kan het publiek zich tot en met 9 mei wagen aan workshops jongleren, acrobatiek en dramaturgie.

Nieuwe artistiek leider Circusstad Festival: Menno van Dyke