Medeoprichter en artistiek leider van Circusstad Festival, Maaike van Langen (40), geeft in mei, na Circusstad Festival 2021, het stokje door. Ze kan 1001 redenen opnoemen om vooral aan te blijven maar na 12 jaar is voor haar de tijd voor een nieuwe uitdaging aangebroken. ,,Het afscheid zal moeilijk zijn. Het team, de makers, de artiesten en het publiek, ze zitten in mijn hart. Ter voorkoming dat het op den duur een herhaling van zetten gaat worden, dat de verwondering ooit verdwijnt, maak ik plaats voor iemand met een frisse en misschien wel andere blik. Wat dat betreft, stop ik op het hoogtepunt van mijn circuscarrière. Ondanks corona hebben we ook in het afgelopen jaar kunnen werken aan het toch al sterke fundament van het circus. We steunen jonge makers en onze internationale banden zijn hechter dan ooit. Daar heb ik samen met mijn compagnon Dirk Evers 12 jaar met hart en ziel aan gewerkt.”

Het delen van vrolijkheid is wat haar drijft. Die vrolijkheid vond ze in 2009 bij de doop van Circusstad Festival. ,,Als artistiek leider mocht ik overal ter wereld de mooiste verhalen uitkiezen. Al deze virtuoze verhalen mocht ik vervolgens uitbouwen tot een megaverhaal, het festival.”

Mede dankzij Maaike van Langen groeide Circusstad Festival -dat in 2010 zijn eerste editie beleefde- in rap tempo uit van een bescheiden organisatie tot een professionele instelling. Circusstad Festival -dat jaarlijks in de voorjaarsvakantie plaatsheeft in het centrum van Rotterdam- wordt internationaal geroemd om zijn originele hedendaagse circustheaterproducties. Circusstad Festival biedt daarnaast een podium een jong talent. Het scouten en begeleiden van nieuwe circusmakers behoort tot de kerntaken van Circusstad Festival.

Circusstad Festival is momenteel op zoek naar een waardige opvolger, een nieuwe rots in de branding. Geschikte kandidaten kunnen zich melden bij Dirk Evers, zakelijk leider van Circusstad Festival. Hij is te bereiken via dirk@circusstad.nl.

Circusstad Festival dankt Maaike van Langen voor haar tomeloze inzet. ,,Maaike heeft met haar fingerspitzengefühl, haar sprankelende energie en oprechte interesse het moderne circus in Nederland op de kaart gezet. In het circustheater geldt zij als het orakel. Dat verdient een diepe buiging.”

Medeoprichter en artistiek leider van Circusstad Festival, Maaike van Langen (40), geeft in mei, na Circusstad Festival 2021, het stokje door.