5 april 2022

Circusstad Festival 2022

Wereldtop op groots Circusstad Gala

ROTTERDAM – Voor het eerst in Nederland worden prijswinnaars van de grote circusfestivals en de fine fleur van het hedendaagse circustheater in één unieke circusavond verenigd. Verwacht op dit allereerste Circusstad Gala op vrijdag 6 mei in Rotterdam internationale top-acts, ontroerend mooie innovatieve voorstellingen en een flinke dosis humor; een niet te missen circusfeest. Niet alleen in de grote zaal van het Nieuwe Luxor Theater, maar ook in de foyers met livemuziek en bubbels. Het gala is onderdeel van Circusstad Festival (4-8 mei).

Net als het festival zelf toont Circusstad Gala de grote verscheidenheid van het circus van vandaag. Nederlandse topartiesten en wereldsterren laten zien dat het hedendaagse circus modern, van hoge kwaliteit en vooral springlevend is. De meeste artiesten treden ook op tijdens Circusstad Festival, maar reserveren speciaal voor deze avond unieke acts.

Daaronder luchtacrobaten Tarek Rammo & Kami-Lynne de Bruin die beiden bij Cirque du Soleil optraden of Jesse Huygh & Rocio Garrote die een verkorte versie uitvoeren van hun spraakmakende voorstelling aan de Chinese mast met zuurstofapparaat. Ook Melody Nolan (BNG Circusprijs 2021) treedt op.

Al voor aanvang en na afloop verandert het hele Luxor theater in een groot circusbal met muziek, eten, drinken en verrassende foyer-acts. Dat begint al bij binnenkomst op de rode loper.

Wereldsensatie: Scandinavian Boards

Voor het eerst in Nederland worden prijswinnaars van de grote circusfestivals en de fine fleur van het hedendaagse circustheater in één unieke circusavond verenigd. Verwacht op dit allereerste Circusstad Gala op vrijdag 6 mei in Rotterdam internationale top-acts, ontroerend mooie …

Een onbetwiste wereldsensatie met drie springplanken is Scandinavian Boards. De uit Rotterdam afkomstige Jarno Polhuijs treedt daarin op met topacrobaten Aaron Hakala, Lukas Ivanow, Anton Graaf, Joel Roxendal, Kalle Wiberg en Nilas Kronlid. In Parijs en China werd de groep steevast met staande ovaties en hoofdprijzen overladen. In Nederland waren ze niet eerder te zien.

Vernieuwende jongleerkunst en moderne dans: Tangram

Trots is Circusstad Festival ook op de komst van de bijzondere Duitse jongleur Stefan Sing. Dankzij zijn geheel eigen stijl behoort hij al jaren tot de meest invloedrijke vernieuwers op het gebied van hedendaagse jongleerkunst. Samen met danseres Cristiana Casadio voert hij het prachtige, prijswinnende duet ‘Tangram’ uit.

 

 

Sterartiest Captain Frodo

En dan is er zelfs een ster uit Las Vegas: Captain Frodo. Deze ‘Incredible Rubberman’ zorgt voor hilariteit en verbaast het hooggeëerd publiek met zijn wereldberoemde act waarin hij zich door twee tennisrackets wringt.

Levensloop

In een aanstekelijk tempo komen meer acts van dit hoge niveau voorbij. Het publiek reist mee met de levensloop van circusartiesten. Om te beginnen met een blik in de toekomst, want Circus Rotjeknor trapt de avond af. Bij dit Rotterdamse jeugdcircus is menig gerenommeerd circusartiest haar of zijn carrière begonnen.

Neem David Mupanda. Als tienjarige leerde hij bij Circus Rotjeknor de eerste kneepjes van het vak, waarna hij zich bij Codarts Circus Arts ontwikkelde tot volwaardig acrobaat en circusdocent. Later op de avond treedt hij op met Wilko Schütz en Marieke Thijssen als Tête Bêche. Dit veelbelovende trio is geselecteerd voor het prestigieuze Cirque de Demain in Parijs.

Wereldtop

Het Circusstad Gala laat zien dat Rotterdam zich ook op het gebied van circustheater kan meten met de wereldtop. Het Luxor Theater, Theater Rotterdam, Codarts Circus Arts en Circus Rotjeknor mogen trots zijn op hun dertienjarige samenwerking in Circusstad Festival.

Met dit Circusstad Gala zet de nieuwe artistiek leider Menno van Dyke een hoogstpersoonlijk stempel op de programmering. Hij haalde de beste artiesten van Circusstad Festival over om op deze feestavond op te treden met eenmalige acts. In zijn woorden: ‘Voor de liefhebber een avond om niet te missen. En voor publiek dat ons nog niet zo goed kent een fantastische avond om kennis te maken met het hedendaagse circus.’

Met onder meer: Captain Frodo, Circus Rotjeknor, Jesse Huygh & Rocio Garotte, Kami-Lynne & Tarek, Melody Nolan, Scandinavian Boards, Stefan Sing, Tête Bèche.

NIEUWE LUXOR THEATER VRIJDAG 6 MEI 20:30 – 24.00 u (inloop-rode loper 19:30 u)

Het Circusstad Gala is een hoogtepunt in de programmering van Circusstad Festival (4-8 mei).Het een vijfdaagse evenement vindt plaats in de meivakantie grotendeels op en rond het Schouwburgplein in de Doelen en Theater Rotterdam. In de afgelopen jaren kwamen er tienduizenden bezoekers af op het festival. Verwacht dit jaar onder meer de Duitse avant garde-jongleur Stefan Sing met zijn gezelschap en Captain Frodo, de rubberman uit Las Vegas die met veel humor en twee lokale dames de freakshow laat herleven. Ook zijn er de circusgezelschappen Eia uit Barcelona, en Cirq la Pytika uit Praag. Het complete programma wordt binnenkort bekendgemaakt.