Tekst en foto’s Vincent Wols

Magic Circus in Maassluis, Ho, ho,… HO!

Voor circusliefhebbers is het momenteel het moment om overal je hart op te halen. Gelukkig beschikt Circusweb over een aantal enthousiaste schijvers die verspreid over het land voorstellingen bijwonen. Natuurlijk ben ik blij met al die mooie verhalen in een voor mij drukke tijd. Ook al komt er soms een circus twee keer binnen een maand aan de beurt. Het levert verrassend gevarieerde verhalen op. Veel plezier met het bezoek van Vincent Wols aan het Magic Circus in Maassluis

Als ware schimmen in de nacht, verdwijnt dit circus net zo snel als dat het weer ergens opduikt… En wanneer het ochtendgloren aanbreekt is daar ineens.. het Magic Circus! Vaak op kleine plekken of pleinen in de stad. Een stadscircus dichtbij de mensen! Dit keer aan de eerste stad aan de Waterweg, Maassluis, waar op de premièreavond best een lange rij mensen in spanning wacht op wat gaat komen.

Ik haal nog gauw even wat te drinken, maar als ik terugkom blijkt m’n vader ineens verdwenen, zou hij ook zijn weggetoverd? Ineens bekruipt mij een angstig gevoel, want zonet bij de buffetwagen stond een bordje: ‘Warning, Children left unattended, will be sold to the circus…’, wat betekent: ‘Waarschuwing, kinderen die onbeheerd worden achtergelaten worden verkocht aan het circus…’ 

Het lijkt me eigenlijk stiekem wel leuk om met het circus mee te reizen en wie weet ontmoet ik er nog weleens de liefde van m’n leven… Maar helaas, mijn verkoop aan het circus gaat niet door, want vaders zit al lekker op de tribune in de wit-magenta circustent van het Magic Circus. Meteen valt op: een ronde circuspiste ontbreekt. In het midden staat een verhoogd podium, waardoor iedereen de voorstelling goed kan zien. 

Clown Jofri doet even nog wat schoonmaakwerk, maar tijdens het schoon bezemen van de tent sneuvelen er wat rekwisieten en brengt hij het publiek alvast in een plezierige stemming. Dan lijkt het heel koud en mistig te worden en met dikke jassen komen de artiesten het podium op met een slee…

Het blijkt een magische vliegende slee die Anna Jednorowicz door de tent laat vliegen en haar luchtacrobatiek presenteert… Hoewel we hier en daar een jasje hebben moeten uitdoen, hoopt het Magic Circus de mensen weer wat warmte en vreugde te brengen.

Dan volgen kunsten op Nederlands meest gebruikte voorwerp, de fiets! Duo Musa, Duo Unicirque en de prachtige Pascalle, allemaal op de fiets. Clown Jofri verrast het publiek tussendoor, met kubussen.

En de hoek van een kubus, gevormd door drie lange palen, blijkt een bron aan mogelijkheden te bieden als paalkunsten, wippen, en toch verantwoord voor kijkers onder de achttien. Deze originaliteit en creativiteit kenmerkt misschien wel deze artiesten en dit circus. Plezier en vertrouwen in elkaar is nodig. Met een zaag en kledinghanger weet Clown Jofri een mooi lied te laten klinken. Over de ruggen van de anderen, klimt Pascalle naar boven. Het is mooi om te zien hoe vrij zij zich lijkt te voelen omwikkeld in doek daarboven in de lucht, adorabel…

De pauze is welkom, even bijkomen van al dat moois. Poffertjes, suikerspin, circussouvenirs, frisdranken, het is er allemaal. In de pauze leg ik nog een open einde voor aan Jasmijn: ‘Heeft zij haar oud-directeur van basisschool De Horizon uit Dordrecht – die haar een negatief circus advies gaf – gevonden? Helaas niet, maar hij zou ontdekken dat zijn advies niet juist gebleken is. 

 

De leerkracht van de basisschool
Als de flesjes leeg zijn, start het 2e deel: daar blijken lege flesjes gebruikt te worden voor de volgende acts: lopen, fietsen en balanceren op lege flessen… ‘Zelf bedacht,’ zo licht Maurice Veldkamp trots over zijn team toe, ‘en ook moeilijk!’.   

En dan onverwachts: een truck met een knuffelaap!  En daar haalt clown Jofri zich natuurlijk de woede mee op zijn hals! Van wie? Dat moet u zelf maar ontdekken. Acts met apen liggen gevoelig in deze tijd. Duo Musa neemt ons weer mee naar hoog niveau voor andere vormen van luchtacrobatiek. Maurice haalt ondertussen een oude waardevolle hoge hoed uit de coulissen, maar of dat nu zo verstandig is met Clown Jofri in de buurt… En als de oud-basisschooldirecteur aanwezig geweest zou zijn, dan zou hij de ontwikkeling van Jasmijn en haar partner Tobit tot ware fietsartiesten van dichtbij hebben kunnen zien. Een onverwacht lokale sneeuwbui brengt de voorstelling naar het einde… Bravo!

Wat mij betreft is het Magic Circus het meest creatieve en speelse circus van Nederland. Originele Facebook aankondigingen en videouitingen vanuit de speelplaatsen maken het circus uniek en de missing link tussen klassiek en modern circus. De shows kenmerken zich door een voortdurende verandering en ‘ideeën hebben we nog genoeg’, zo verklapt circusdirecteur Maurice Veldkamp. 

Het Magic Circus is van 04 t/m 07 augustus te zien in Maassluis, tussen Metrostation Maassluis-West en winkelcentrum ‘De Koningshof’. Daarna verdwijnt het circus naar de regio Leiden, allereerst Leiderdorp. 

Zie voor meer informatie: https://magic-circus.nl/ of de Circusweb agenda.

Over een inzamelingsactie van koperen munten (waarover Circusweb op 4 augustus  schreef) en nog eens expliciet naar werd gevraagd, kan men nog niets zeggen… Blijf daarvoor het Magic Circus zeker volgen!