23 december 2019

KERSTCIRCUS NIJMEGEN, GOFFERTPARK

Tekst en Foto’s: Vincent Wols.

Tegenover Kinderboerderij ‘De Goffert’-  in het Nijmeegse Goffertpark – staat het tentencomplex van Kerstcircus Nijmegen. Dit jaar pakt Freiwald Entertainment uit met een circusprogramma ter gelegenheid van hun 10-jarig Jubileum. Hier ging Circusweb 22 december een kijkje nemen… Kerstcircus Nijmegen kunt u bezoeken t/m 5 januari 2020.

Een uur voor aanvang van de showtijd gaat de foyer tent open. In een sfeervolle ambiance wordt u ontvangen: een ronde tent, met rechts de bekende buffetwagen van Circus Freiwald, in het midden een prachtige kraam, waar bij Sharon Freiwald ook van alles verkrijgbaar is, zoals warme chocomelk, broodjes worst, versnaperingen, frisdranken, etc. Rondom gezellige tafeltjes en stoeltjes om lekker wat te drinken. Warme chocolademelk, de geur van popcorn, suikerspin èn een tunnel vol met fonkelende kerstlampjes, maken een kerst en wintergevoel compleet.

Het is door die verlichtte tunnel, waarmee je in de chapiteaux komt en je naar je zitplaatsen wordt gebracht door de vriendelijke medewerkers van het Nijmeegse kerstcircus. Als een ieder zijn of haar zitplaats gevonden heeft, start de ruim 2 uur durende jubileumvoorstelling. De presentatie van het programma is in handen van Natascha Freiwald en zij introduceert de artiesten die in het circusprogramma hun talenten laten zien…

Devid Adem bijt de spits af, hij is al een beetje bekend in het circus en was afgelopen zomer al hoog in de piste van het circus te zien. Irena Lagroni laat haar antipode kunsten zien en later ook hoe zeer zij de kunsten van het balanceren verstaat. Zij geeft een mooie uiting aan het begrip ‘omhoog werken’… Maar u weet, een circusvoorstelling laat zich niet in woorden uitdrukken, u kunt beter zelf gaan kijken. Dat geldt ook voor de geur van zaagsel, kamelen en lama’s, ook die ervaring is onbeschrijflijk. De spierballen van deze mannen, maakten meer indruk op mij dan hun artiestennaam, maar met een menselijke piramide kunnen de mannen rekenen op een enorm applaus van het aanwezige publiek. Het clownsduo ‘Non Stop’ doet iets wat eigenlijk niet mag: ze treden op met een heuse ijsbeer! Misschien verboden, maar niet minder vermakelijk. Kom en oordeel zelf!

En dat ook het ‘Hoela Hoepen’ met de tijd mee verandert, dat laat de uit Oekraine afkomstige Ievgennia zien.  Al draaiende in een mensgrote hoepel vol ledverlichting, laat Anton Lakubovskii, zien wat de kunst van het licht is…

Als de clowns van duo ‘Non Stop’ pauze nemen, is het ook tijd voor het publiek om pauze te nemen: een versnapering, een bezoek aan het toilet of de mogelijkheid mensen te ontmoeten en in gesprek te raken. Voor de kinderen is er – tegen een kleine vergoeding – de mogelijkheid om paard of pony te rijden.

De artiesten van de Alliance Group vliegen door de lucht, tegen de wand, en veren op en neer: een mooie act, die je maar beter niet in de huiskamer kunt doen! Het energieke duo ‘Non Stop’ vervolgt met hun humor, waarmee zij de overgangen tussen verschillende acts vervullen. Razendsnel is de 13-jarige Nicolas Lagroni die met razendsnelle en bijna onnavolgbare bewegingen zijn balletjes lekker op de grond laat stuiteren. Een aanstormend talent die duidelijk geen podiumvrees kent!

De witte shirts gaan uit en de spierbundels worden zichtbaar, en wie niet gelooft dat een man zo’n 360 kg kan houden… Die moet zeker naar het Kerstcircus Nijmegen komen. Het door clownsduo ‘Non Stop’ samengestelde circusorkest, krijgt te maken met het verdwijnen van 4 van hun orkestleden, langzaam aan wordt voor elk orkestlid wat verdwijnt, één kaarsje uitgeblazen… Of we hen nog terugzien? Devid Adem sluit het jubileumprogramma af, balancerend op gestapelde stoelen hoog in de nok van het circus. Daarna nemen alle artiesten afscheid in de finale van het circus onder luid applaus van het in Nijmegen aanwezige publiek.

Er wordt gewerkt met jonge artiesten. Vanaf zijn 12e jaar, zat hij al in het publiek bij Circus Freiwald: Tristan Overers. Hij zorgt dat de acts mooi zijn uitgelicht en een sfeervolle, maar ook moderne uitstraling krijgt met lasers en ledlampen.

Bij de uitloop valt een informatiebord over Olifant Buba op: de Afrikaanse olifant die in de jaren ’70 gered werd door circusmensen en  goed verzorgt wordt door de circusfamilie Freiwald. Limburgse vrijwilligers die echt begaan zijn met het welzijn van de olifant, richtten de ‘Stichting Buba’ op die bijdraagt in het welzijn, onderhoud en verblijf van olifantendame Buba. Wist u dat zij ook een eigen website heeft

De circus en foyertenten zijn uitstekend verwarmd. Het complex heeft een goede en nette toiletvoorziening. Het Kerstcircus Nijmegen is goed te bereiken met de auto en er is voldoende parkeergelegenheid.

Tickets kunnen zowel aan de circuskassa gekocht worden, of online worden besteld. Praktische informatie vindt u op de website van het circus