HAARLEM – Een sigaret roken in het zicht van je kinderen. Iets dat vroeger misschien heel normaal was, maar nu wordt gezien als een superslecht voorbeeld. Kerstcircus Haarlem werd tijdens de opbouwperiode al benaderd door de GGD Kennemerland en Rookvrij Opgroeien in Haarlem Oost met de vraag of ook het Kerstcircus aan deze actie wilde meedoen. Ja natuurlijk.

De Rookvrije Generatie wil  rookvrij opgroeien vanzelfsprekend maken. Ieder kind dat geboren wordt, moet de kans krijgen om volledig rookvrij op te groeien. Dit kan in een rookvrije omgeving, zonder de verleiding van glimmende pakjes en toegevoegde smaakjes aan sigaretten en met goede voorbeelden om zich heen.

Een circus is met name een omgeving waar veel kinderen aanwezig zijn, die hoeven niet geconfronteerd worden met dit soort verslavingen. Kerstcircus Haarlem had voor de rokers een speciale plek gecreeerd, buiten de circustenten achter de schermen, zie hoofdfoto. Mensen die het niet konden laten konden hier uit zicht van kinderen hun sigaretten roken, een beetje ongezellig achteraan. De plek was gemarkeerd door twee beachflags van de Rookvrije generatie. 

Kerstcircus Haarlem hoopt hiermee een voorbeeld te kunnen stellen. Voor mensen die ook hun kinderen op willen laten groeien in een rookvrije generatie. Maar ook voor andere circussen om dit voorbeeld te volgen. Volgend jaar gaat het Kerstcircus nog een stapje verder. Niet alleen roken buiten zicht van de kinderen, maar roken buiten het circusterrein. Dus helemaal voorbij de ingang en de kassa. Hiermee volgt het Kerstcircus Haarlem het voorbeeld van steeds meer attractieparken en evenemententerreinen. 

Stemmen kan 
Wie dit een mooi initiatief vindt dat wellicht door andere circussen kan worden opgevolgd, kan nu stemmen op het Kerstcircus. Wie weet helpt het om hiermee een Award te winnen. Alles in de strijd om een rookvrij circus en een rookvrije omgeving en meer bekendheid aan dit initiatief. Alvast bedankt voor uw stem. 

https://rookvrijegeneratie.nl/awards/kerstcircus-haarlem/