Een kapotgereden Volkspark en torenhoge herstelkosten. Twee souvenirs die Kerstcircus Enschede achterliet in het Enschedese Volkspark.
Maandag 5 februari 2024 publiceerde de Tubantia dit artikel. Circusweb sprak Bob Dickhoff (lid commissie van Beheer Volkspark) en René Duursma (producent Kerstcircus Enschede) om deze case iets beter onder de loep te leggen.
De samenvatting
De Tubantia deelde dat het Volkspark in Enschede forse schade opliep door vrachtwagens van het Kerstcircus. Die schade ontstond al bij aankomst. Vlak voor kerst arriveerden de wagens laat in de avond en scheurden door het park, zonder dat daar rijplaten lagen. Communiceren met de opbouwploeg bleek lastig, omdat ze de Engelse taal niet spraken. Naar de adviezen van de parkbeheerders – om later het park binnen te rijden – werd niet geluisterd. Eindstand: trucks die uit de modder moesten worden getrokken en metersdiepe sporen.
Het slechte weer en onvoorzichtigheid van het circus resulteerden in een ravage. Het park leek op een slagveld en er liggen volop houtsnippers op iets dat ooit een gazon was.
De Volksparkcommissie zit nu met een geschatte schaderekening van 20.000 tot 25.000 euro. En volgens de Tubantia is het circus mede daarom ‘nooit meer welkom in het park’.
Reactie commissie van beheer Volkspark Enschede
Bob Dickhoff geeft aan Circusweb uitleg: “Allereerst wil ik het artikel van de Tubantia graag nuanceren. De kop van het stuk luidt: ‘Dit circus hoeft nooit meer terug te komen naar het Volkspark’. En dat is niet zo.
Feit is dat het park een ravage was. Het park is openbaar toegankelijk en de puinhoop viel veel mensen op. En ja: dan komt er een moment dat de Tubantia belt. We hebben als parkbestuur besloten richting de pers een reactie te geven.
En we kunnen voluit zeggen dat het park niet netjes opgeleverd is. Wat we de Tubantia vertelden, is dat circussen die het park op deze manier opleveren hier niet meer hoeven terug te komen. Als er dergelijke schade komt, dan hebben wij er geen zin meer in. Als er netjes gehandeld wordt, willen we altijd circus ontvangen. En dat komt in het artikel niet naar voren.
“Een maand na dato hebben we de truck inmiddels zelf maar aan de kant van de weg gezet.”
Feit is wel: dit had niemand goed kunnen doen, want het weer was écht extreem. Maar er is door het circus onzorgvuldig gewerkt.
Los van de terreinschade: werklui van het circus sloegen palen van het circus metersdiep de grond in, zonder te kijken waar elektriciteitsleidingen lagen. Dat had delen van Enschede zonder stroom kunnen zetten. Een 150 jaar oude lantaarnpaal is uit de grond gereden en de Manitou-truck van het circus staat nu nog steeds in het park. Die hebben we inmiddels zelf maar aan de kant van de weg gezet”.
Wat er met de schade (20.000 tot 25.000 euro) gaat gebeuren is nog onduidelijk. Bob zegt daarover: “Het is een grote vraag wie dat gaat betalen. We maken momenteel de schade op. Dat is nu dus circa 22.500 euro. Dat kan nog oplopen, omdat er nog kosten komen kijken bij het klaar maken van het park voor het bezoek van de kermis in het aanstaande voorjaar.
Het Volkspark bestaat 150 jaar. Het circus is een onderdeel van ons DNA: datzelfde geldt voor de andere sport- en cultuurevents. Die events horen bij ons mooie park. Uitgangspunt daarbij is wel: laat de spullen netjes achter”.
Reactie René Duursma
Kerstcircus Enschede-producent René Duursma stond voor een flinke opgave afgelopen kerstperiode. René: “Het was een hell of a job. Maar ik ben de laatste die zegt dat het netjes was toen we vertrokken.
Het is simpel: de omstandigheden waren dusdanig, dat er geen zalf aan te strijken was. Rijplaten dreven gewoon weg en om de tent van 42 meter doorsnede op te bouwen, moesten we daarom een slootje graven om het water af te voeren.
In de opbouw werk je richting een event dat ‘open’ moet gaan. Onbegaanbare paden maakten we daarom begaanbaar door te werken met houtsnippers. We konden niet anders.
Dag en nacht hebben er drie pompen aangestaan om het water weg te pompen. En één voorstelling is zelfs later begonnen, omdat de piste vol met water stond.
Dan moet je je afvragen of deze locatie met het grillige weer – de harde wind en de hevige regenval – zich uiteindelijk leent voor dergelijke evenementen. Want, wie zegt dat dit weer niet weer terugkomt? Ik weet dus niet of je daar een goed exploitatiemodel op kunt loslaten…
Dat we met het in de grond slaan van de palen riskeerden dat we Enschede zonder stroom hadden kunnen zetten? Cowboyverhalen. We verrichten klikmeldingen. Daarmee zagen we hoe diep we konden gaan. En met die gegevens hielden we rekening bij de opbouw”.
Wie betaalt de rekening?
Wat betreft de schade en de bijhorende rekening vertelt Duursma het volgende:
“Tijdens het hele evenement heb ik de mensen van het Volkspark niet gezien. Ik snap niet dat men niet even langskwam. Helemaal als je partners van elkaar bent, dan is het goed om tijdens het event de vraag te stellen: ‘wat kunnen we voor je doen?’
Vanuit de media vernam ik een bepaalde reactie. Dit soort dingen verdienen niet de schoonheidsprijs, vanuit in dit geval de Tubantia. Die krant benaderde mij overigens niet voor een reactie. Maar ik ga ook absoluut niks bediscussiëren via de media. Is het nalatigheid van ons of van het park? Voor het antwoord op die vraag moeten we maar eens een kop koffie drinken”.
Daar is Bob Dickhoff het eens: “Laten we de discussie inderdaad niet via de media voeren. Ook wij doen dat het liefste samen om de tafel met Duursma”.