Een dezer dagen verschijnt het nieuwe juninummer van Circusmagazine De Piste. Gelukkig met wat meer positief nieuws, want de eerste versoepeling van de Corona-maatregelen treden in veel landen in werking. De circuswereld komt dus langzaam weer tot leven. Sommige ondernemingen hebben nieuwe initiatieven ontwikkeld zoals Roncalli, Renz International en Merz & Pellini die afgelopen periode ware ‘drive in circusproducties’ introduceerden. Anderen als Charles Knie en Magyar Nemzeti Cirkusz toverden hun winterkwartier tijdelijk om in een  ‘Circusland’ met allerlei attracties of in een safaripark. Circus Probst creëerde zelfs een ‘Circusland’ in de stad Gelsenkirchen. Weer anderen starten hun uitgestelde tournees op. In Tsjechië kun je al terecht bij Humberto, en in Zwitserland bij Stey, die trouwens een prachtig nieuw chapiteau in gebruik genomen heeft.

Om in dat Alpenland te blijven: in dit nummer ook een eerbetoon aan Fredy Knie sr, die 100 jaar geleden geboren is. Een visionair op circusgebied en een begenadigd paardendresseur. En uiteraard ontbreekt de historie niet. Nu met een boeiend vervolg op de serie ’75 jaar bevrijding. Het circus rond de Tweede Wereldoorlog’, waarin ruim aandacht voor de lotgevallen van de circussen Saltarino, Giezen, Boltini, Van Bever, Renz, en Kavaljos (van vatenkoning Bernhard van Leer). Meer circushistorie volgt met een interessant verhaal over het verdwenen Circus Vivi Schmidt, één van de Deense circusparels uit de zestiger jaren. En  met de rubriek ‘Beestenboel’ waarin de beroemde Franse dompteur Alfred Court met zijn gemengde roofdierengroepen aan bod komt. Daarnaast trekt een vergeten, voorname zaak de aandacht: Het Koninklijk Roemeens Circus Sidoli, dat in 1913 zelfs in ons land een tournee maakte.

Verder is er een nostalgisch toetje, met unieke foto’s uit Zwolse fotoarchieven, die de beleving van ‘circus in de zomer’ karakteristiek weergeven. In deze Piste komt – naast de rubriek Circusnieuws –   nog het ‘Circus in China’ aan de orde. Het blijkt dat de Chinese overtreffende trap ook voor het circus opgaat. Nieuwe marktpartijen komen er meer en meer met giga shows en verhalende totaalspektakels.

De Piste juni 2020

Nieuwsgierig geworden? Vraag dan een proefnummer aan, of neem direct een abonnement via freddel@ziggo.nl

Bol.comBol.com AlgemeenBol.com Algemeen