Het zojuist verschenen januari-nummer van Circusmagazine De Piste is nu naar zijn lezers onderweg. In het openingsinterview komen Zanzara-directeuren Mayka Heessels en Paulo Duyker aan het woord. Even leek het erop dat hun ‘klein duimpje’ onder de kerstcircussen als een van de weinigen het corona-virus zou weten te trotseren. Maar men kwam niet verder dan het geven van twee voorstellingen, een gevolg van de nieuwe – totale  – lockdown van 18 december jl.

Nogal wat circusvrienden gingen elders hun ‘circushonger’ stillen, vooral in Duitsland, waar de meeste circussen – zij het met een beperkte capaciteit – wel mochten ‘draaien’. Daarom kan De Piste toch een aantal recensies presenteren, waaronder die van de kerstcircussen  in Aken, Bonn, Frankfurt , Keulen, Paderborn en Remscheid. De nieuwste trend daar: zang en dans verdringen zand en zaagsel! In Brussel organiseerde Alexandre Bouglione zijn 10e kerstcircus op het Eugène Flageyplein. Een heel bekende standplaats voor circussen, waar andere Bouglione’s (de 4 gebroeders) al in 1970 hun tenten opsloegen. In woord en beeld daarom extra historische aandacht.

Meer historie biedt Dick H. Vrielings nieuwste aflevering van zijn Boltini-belevenissen, waarin natuurlijk ook weer aparte persmomenten voorbij komen. Leven in het circus wordt verder verbeeld via een bijzonder foto-essay van Marina Marinkovic, die afgelopen jaar een ‘dagje meeliep’ met acrobate Pascalle Poelman.

Voor wie circus thuis wil beleven zijn de twee volgende bijdragen interessant: de recente introductie van Kniepedia, welke op aantrekkelijke wijze een schat aan informatie over Circus Knie biedt, èn de rubriek Cinecircus. Daarin wordt de online-editie van het Festival Mondial du Cirque de Demain besproken.

Verder in deze Piste: A day at the circus ( een verslag van het symposium over de zoektocht naar publiek voor nieuwe circusvormen), het Dîner-Spectacle in circus Arlette Gruss, een groot interview met David Shiner (een van de beste clowns ter wereld), de boekenrubriek Circotheek en uiteraard Circusnieuws.

Januari-nummer van Circusmagazine De Piste uit!

Nieuwsgierig geworden? Vraag dan een proefnummer aan of neem direct een abonnement via freddel@ziggo.nl