Eind deze week gaat het nieuwe mei-nummer van Circusmagazine De Piste op de post. Deze Piste ademt het nodige positivisme uit, nu de coronamaatregelen langzaam maar zeker in binnen-en buitenland versoepeld worden. Enkele Vlaamse circusvrienden zochten de diverse circussen in hun tijdelijke winterkwartier op of pakten de telefoon om naar de huidige stand van zaken bij de circusdirecties te informeren. Wat blijkt: de circussen Barones, Pipo, Ronaldo, Tik Tak en Wiener hebben veel goesting om weer op tournee te gaan. Èn helemaal Robert Korittnig (22) en Charlie Pauwels (19), jonge circusgasten, die hun gloednieuwe Patatje & Charlie’s Comedy Circus in de startblokken hebben staan. Op 9 juni is het zover, dan mogen de circussen van de Vlaamse overheid ‘coronaproof’ op reis!

Menno van Dyke

Optimisme ook bij Menno van Dyke, meer dan bekend van Juggling Tango (samen met zijn Emily), die onlangs tot nieuw artistiek leider van Circusstad Festival Rotterdam werd benoemd. Zijn kijk op circus is breed. Hij omarmt het hele spectrum van vernieuwing, traditie, talentontwikkeling en maatschappelijke betekenis.

Een bijzonder kijk op circus hadden ook Guy Laliberté en Gilles Ste-Croix die in de 80e jaren van de vorige eeuw Cirque du Soleil oprichtten. De boeiende documentaire A Baroque Odyssey, verhalend over de eerste tien jaren van Cirque du Soleil, komt daarom in de rubriek Cine Circus aan bod.

Verder presenteert dit mei-nummer liefst drie grote interviews. Allereerst met de ambitieuze Hongaarse gentleman-jongleur/circusregisseur Kristian Kristof. Dan met de gedreven clown/comedian Pascal de Boer, die komende zomer op Texel een heuse eigen show – onder de naam Bravour – brengt. En tot slot een interview met Ritsko van Vliet jr. over zijn goochelende vader en illusionist Ritsko sr. Daarin komt onder meer hun moeilijke (artistieke) relatie ter sprake.

Uiteraard ontbreekt de historie niet. Uitgebreid verschijnt het Circus Maxo, van ‘kofferdirecteur’ Max Otto Friedländer in woord en beeld. Dat bijzondere circus speelde tussen 1926 en 1932 enkele keren in het Circusgebouw van Scheveningen en ook een keer in Carré. Daarnaast een interessante bijdrage over het laatste kioskcircus van Vlaanderen: Circus Jhony.

Met de rubrieken Vreemde Beestenboel  (ditmaal over de dresseur Walter Moreno) en CircusNieuws sluit dit rijk geïllustreerde voorjaarnummer af.

Nieuwsgierig geworden? Vraag dan een proefnummer aan of neem direct een abonnement via freddel@ziggo.nl