Dezer dagen gaat het januarinummer van Circusmagazine De Piste, dat nu aan zijn 72e jaargang begint, op de post. Een anders dan anders januarinummer ditmaal, zonder recensies van de tientallen kerst- en wintercircussen die door COVID-19 hun geplande series voorstellingen annuleerden. Een van de weinige kerstcircussen welke in Europa toch speelde was het Gran Circ de Nadal in het Spaanse Girona. In deze Piste daarvan impressies in woord en beeld. Eveneens van het pas geopende ‘Circusland’, een prachtig nieuw circusmuseum dat medio december zijn poorten opende. Dit ware eldorado voor de circusliefhebber in Besalu (nog geen 15 km van Girona ) bevat schitterende exposities van onder meer clownskostuums, affiches, foto’s en documenten. In het hart van ‘Circusland’ staat het reusachtige – door de Nederlander Ben van Herwerden gebouwde – miniatuurcircus Gleich.

Bijzonder is ook de reportage over de transport-afdeling van het Ierse Duffy’s Circus. Directeur David Duffy verhaalt over zijn imposante circusvloot, waartoe onder meer machtige Volvo-trucks en Renault Premier-trucks behoren. Het rijk geïllustreerde artikel sluit af met een korte samenvatting van Duffy’s programma, waarin normaliter ook zijn zonen Tom & Jamie Duffy met hun Wheel of Death schitteren. Daarnaast is er aandacht voor de bijzondere documentaire ‘De droom van de beer’ van Cherry Duyns, met nostalgische beelden van het Sovjet Staatscircus dat in de vijftiger, zestiger en zeventiger jaren op z’n top was. Geheel andere ontwikkelingen vinden de laatste tijd in China plaats. In dit grote land krijgen beroemde circusregisseurs als bijvoorbeeld Franco Dragone een geheel eigen rol bij de bouw van nieuwe (circus-)theaters. Zij drukken een belangrijke stempel op de architectuur daarvan.

Verzamelaars van circuspostzegels kunnen hun hart ophalen bij het zien van de nieuwste buitenlandse postzegels en boekenlezers krijgen nieuwe boekentips via de rubriek Circotheek.

Necrologieën van de onlangs overleden circusdirecteuren Johnny Ronaldo en Gerry Cottle, en de rubriek CircusNieuws completeren deze rijk geïllustreerde uitgave.

Nieuwsgierig geworden? Vraag een proefnummer aan of neem direct een abonnement via freddel@ziggo.nl

Bol.comBol.com AlgemeenBol.com Algemeen