Meinummer van Circusmagazine De Piste is uit!

Het nieuwe Meinummer van Circusmagazine De Piste zit bij de post en zal een dezer dagen bij zijn lezers arriveren. Nu veel aandacht voor het circusleven tijdens de huidige coronacrisis, maar ook van ver daarvoor. Er wordt namelijk opnieuw stilgestaan bij het thema ‘Het circus rond de Tweede Wereldoorlog’. Het tweede deel van die serie gaat over de circusmensen onder de nazi-terreur. Artiesten en circusdirecteuren van voornamelijk Joodse afkomst kregen toen de grootste problemen, uiteindelijk werden de meesten vermoord. De lotgevallen van de families Strassburger, Blumenfeld en Lorch spreken voor zich.

Deze Piste gaat verder uitgebreid in op de vraag ‘Wat gebeurt er met een circus, artiest, circusschool als ze niet meer kunnen reizen, werken of repeteren?’  Artikelen als ‘Circus in de 1,5 meter maatschappij’, ‘Circusproducenten gaan door, ondanks zware tijden’ (met reacties van Kevin van Geet, Sander Balk, Alex Sijm en Kitty Hagen), ‘Circusimpressies in coronatijd’ (van Agora, Arnardo, Finlandia en Knie), ‘Verplichte pauze voor circusartiesten’ (met quotes van Bert & Fred, Danny Ronaldo en Irene Malter) en ‘Lessen vooral digitaal’ (over de betrokkenheid van circusscholen bij hun studenten)  geven hierop een antwoord.

En over digitaal gesproken: de Russische jongleur, regisseur en producent Dmitry Chernov creëerde dit jaar een nieuw circusplatform via zijn eerste – door hem georganiseerde  -Online Circus Festival. Het werd snel een succesvol evenement. Reden voor De Piste om Dmitry Chernov te interviewen. Anders vernieuwend is Zinzi Oegema bezig. In een uitgebreid interview maakt de Piste-lezer kennis met een ambitieuze acrobate, die haar rol van artieste in die van circusmaker verandert. Een erg interessant ontwikkelingstraject, dat ze recent ook in een handzaam boek Grip – toolkit voor het creëren van contemporary circus vastlegde. Voor een totaal andere, nog complexere uitdaging staat Cirque du Soleil, dat fors in de rode cijfers is beland. De Piste  licht een tipje van de sluier op.

Uiteraard biedt dit nummer ook historische, rijk geïllustreerde bijdragen. Onder meer over de unieke circussen Grock en Collien en het J. W. Myers Groot Amerikaansch Circus. En er is de start van een nieuwe serie: ‘Vreemde Beestenboel’, een serie die gaat over roofdierennummers uit het verleden met een bijzondere samenstelling. De begenadigde dresseur Willy Hagenbeck is de eerste hoofdpersoon.

Tot slot komt nog het eerder verschenen EU rapport over de circussituatie aan bod. Daarnaast de rubrieken Circotheek (met de nieuwste circusboeken) en CircusNieuws.

Nieuwsgierig geworden? Vraag dan een proefnummer aan, of neem direct een abonnement via freddel@ziggo.nl

De cover van het mei nummer van de Piste
Bol.comBol.com AlgemeenBol.com Algemeen