Olifant Buba is weer terug bij het Circus Freiwald. En terecht, want bij het tot stand komen van de wet met een verbod voor wilde dieren in het circus zijn aardig wat steken gevallen.
De bijna letterlijk door de dierencoalitie gedicteerde teksten werden zo in het wetsvoorstel overgenomen. Bij het maken van wetten wordt onze regering geacht om zorgvuldig te zijn, maar daar was geen sprake van. Het was pure gemakszucht om de teksten zo over te nemen, besluiten te nemen zonder dat er echte dierendeskundigen waren gehoord en zonder dat is gekeken en overlegd met de dierhouderij in het circus zelf. Men ging er vanuit dat wat er in de tekst stond klopte, dat er voldoende opvang zou zijn, en dat ontbrak.
Het was indertijd een makkelijke overwinning, omdat geen van de circussen besefte dat je in dit geval samen moet werken om iets te bereiken. In Duitsland en Italië lukt zo’n wet daarom niet.

Fondsenwervers
Opvangorganisaties die al juichend en handenwrijvend klaarstonden beweerden dat er voldoende opvang voorhanden was, kwamen daar bijna direct na invoering van het besluit op terug. Volgens de organisaties zelf moesten er honderden dieren aan hun lot worden overgelaten wegens ruimtegebrek. De fondsenwerving draaide op volle toeren.
Juridisch klopte het van geen kanten. Gezichtsverlies dus voor de wetgevers, die deze wet absoluut niet tot stand hadden gebracht met het oog op dierenwelzijn, het was een van de deals die in de haast afgesloten was bij de kabinetsformatie. We zouden hier o.a. een mooi voorbeeld zijn voor de rest van Europa. Daar vlot het overigens niet zo met het circusdierenverbod.

NapPas

Zinloze vernielingen
De zielige club dierenactivisten of hun fans (dader op het kerkhof) meenden vorige week te moeten ageren met vernielingen. Een dure vorm van reclame, want met zinloos geweld werden reclamedoeken vernield. Het leverde wel volle circustenten op in Heerlen, dat wel want ook negatieve reclame kan een vorm van reclame zijn.
Natuurlijk kijken de twee andere circussen Renz ook waar hun kansen liggen om hun olifanten weer terug bij het circus te krijgen. Overigens is er ook sprake van dat de zebra weer binnenkort terugkomt bij Freiwald. De kudde is dan weer redelijk compleet op 1 zebra na, die vorig jaar na de gedwongen verhuizing en door het missen van de vaste kudde is overleden.

Commentaar via Facebook
917 totaal aantal bezoekers 3 bezoekers vandaag