18 januari 2017

Olifanten slachtoffer van dierenleedbusiness

carlarenzberlin2

Nederland – Emmen – Drenthe -08-12-2015
Circus Renz, olifant Carla 52 jaar al sinds 1966 bij het circus.
Foto: Sake Elzinga

AMSTELVEEN – Volgens de website Circusblog heeft de NVWA een verklaring afgegeven dat de vergunning voor het laten meereizen van olifanten is verlopen per 17 januari, daarom mogen de olifanten niet meer meereizen. Monika Freiwald verklaarde vanochtend tegen de redactie van Circusweb dat er bij het circus geen email of schrijven van de NVWA is ontvangen, daarom twijfelt ze er ook aan of dit bericht wel klopt. Zolang Freiwald nog geen bericht of rapport heeft ontvangen van de Voedsel en Warenautoriteit gaan ze er bij Freiwald vanuit dat alles bij het oude zal blijven.

Regels zijn regels?

Een reactie van Marcel Bergema, ex-circusmedewerker: “Als de vergunning van de circussen Freiwald en Renz Berlin om hun olifant mee te laten reizen op 15 januari is geëindigd en kennelijk niet wordt verlengd zien deze circussen zich voor een enorm probleem geplaatst. In beide gevallen zal overwogen moeten worden om de activiteiten in Nederland helemaal te stoppen, zonder dat er van sprake is geweest van ten minste nog  ‘gehoord worden’. De ontheffing liep nu eenmaal af, stelt de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Formeel gezien heeft de NVWA natuurlijk gelijk. Toch doet deze situatie denken aan wat we al vaak op de televisie zagen: een kind dat is geboren en getogen in Nederland wordt uitgezet omdat dat op basis van regels zo is bepaald. Het verdriet en het gevaar dat dreigt na uitzetting telt even niet want regels zijn nu eenmaal regels. Soms loopt dat goed af omdat er actie wordt gevoerd en het gevoel het uiteindelijk toch wint van de neiging om regels keihard toe te passen.”

Hechten

“Dat een afscheid van de olifanten net zo veel verdriet veroorzaakt lijkt de instanties niet veel te doen, tsja, daar zijn het officiële instanties voor. Maar dat juist ‘dierenliefhebbers’, die zeggen het dierenwelzijn hoog in het vaandel te hebben, op deze maatregel aangedrongen hebben is vreemd. En gaat geheel voorbij aan het gegeven dat een dier als een olifant zich aan mensen kan hechten en dat heimwee ook een dierenleven kapot kan maken. Wat de regel betekent voor het dier en voor de betrokken mensen is kennelijk van ondergeschikt belang”.

Olifanten slachtoffer

carlarenzberlin1

Circus Renz, olifant Carla 52 jaar al sinds 1966 bij het circus.
Foto: Sake Elzinga

“Dat bevestigt wat we in de circuswereld eigenlijk al lang weten: dierenleed is business, de strijd tegen zogenaamd dierenleed brengt geld op, veel geld. Dat het belang van mensen daaraan ondergeschikt gemaakt wordt valt misschien nog wel een beetje te begrijpen. Maar dat er nu een overwinning wordt gevierd waar twee olifanten rechtstreeks het slachtoffer van zijn is volkomen onbegrijpelijk. Kennelijk beschikken olifanten over meer gevoel dan de mensen die zeggen hun welzijn te verdedigen”.

En tenslotte haalt Circusweb nog even het filmpje erbij van Marjo Hoedemaker, de olifantendeskundige bij uitstek, die er vorig jaar voor pleitte om de olifanten bij het circus te laten.