Met dank aan Arnold Balk
Op NDR komt vanavond en morgen een documentaire over wilde dieren, in het programma “Ons verhaal”. 
Toen de wilde dieren naar het noorden kwamen
Woensdag 20 februari 2019, 21:00 tot 21:45 uur
Donderdag 21 februari 2019, 06:35 tot 07:20 uur
Of het nu ijsberen, apen of olifanten zijn: het nageslacht voor de dierentuinen is tegenwoordig meestal al in de dierentuin voor de wereld. Het vangen en importeren van wilde dieren is al lang verboden. In de grondleggingsjaren van de dierentuinen was dat nog steeds anders. Waar en hoe zijn de dieren naar Europa en Noord-Duitsland gekomen?

https://www.ndr.de/fernsehen/sendungen/unsere_geschichte/Als-die-wilden-Tiere-in-Norden-kamen,sendung872164.html

De film gaat op zoek naar aanwijzingen in Alfeld, een klein stadje 50 kilometer ten zuiden van Hannover. In het begin tot het midden van de 20e eeuw was het bedrijf de thuisbasis van een van ‘s werelds grootste dierenhandelsbedrijven. Zelfs vandaag herinneren de oudere inwoners van de stad zich hoe Alfeld regelmatig veranderde in een enorme dierentuin – telkens wanneer de dierentransporten arriveerden bij het Alfelder station. De olifanten, giraffen en kamelen werden van het station door het hele stadscentrum naar het quarantainestation geleid.

Bijna elke Alfelder had te maken met de dierenhandel in die tijd: de boeren leverden het stro, de slagers het vlees, de timmerlieden bouwden de dozen voor transport en de jonge avonturiers gingen op wereldtournee als dierenvangers.

Hagenbeck Zoo in Hamburg en Zoo Hannover: het begin

De film kijkt ook naar Hamburg en vertelt hoe de jonge Carl Hagenbeck in het begin van de 20e eeuw een revolutie teweegbracht in de wereld van de dierentuinmet zijn concept zonder rasters . En ook de dierentuin Hannover ontwikkelde steeds weer nieuwigheden, die later werden gekopieerd door andere dierentuinen, zoals de “Streichelwiese”.

Het verhaal van grootvader “Maxi” van de chimpansee

Christine Rostock bezoekt Maxi in september 2018. Op 54-jarige leeftijd is Maxi het oudste dier in de dierentuin van Hannover. © NDR, kosteloos

Chimpansee Maxi is het oudste dier in de dierentuin van Hannover.

Het oudste dier in de Hannover Zoo is tegenwoordig de chimpanseegrootvader “Maxi”. Het werd meer dan 50 jaar geleden naar Duitsland gebracht door het bedrijf Ruhe uit Equatoriaal-Guinea. De documentaire vertelt zijn verbazingwekkende verhaal, legt uit waarom “Maxi” nooit een vader werd en hoe hij in de zomer van 2012 het nieuws over heel Duitsland wist te vangen. Er is ook een reünie voor Maxi met zijn voormalige dierenverzorger, die hem meer dan 50 jaar geleden opgroeide als een moeder als een chimpansee-baby.