Tekst en foto’s Vincent Wols

Katendrecht, onderaan de loopplank van de stoomschip SS Rotterdam, steken de punten van de rood-witte circustent al uit. De wereldberoemde topillusionist Hans Klok en zijn vrienden hebben daar tijdelijk ‘hun circus’ opgeslagen. Uiterlijk mooie huurwagens, bieden onderdak aan de verschillende artiesten die deelnemen aan de productie van Alberto Althoff.
Uitstraling evenement

Achter de hoofdingang biedt het binnenterrein de bezoeker een variatie aan foodtrucks en deels overdekte zitplaatsen om te genieten van verschillende dranken en etenswaren. Muntjes die verkrijgbaar zijn aan de kassa, kun je inwisselen voor verscheidenheid aan consumpties. Het geheel heeft daarmee meer de uitstraling van een evenement dan van een circus, zo vind ik: de sfeer is goed en gezellig.

Wat zit er in de koffers?
Ondertussen verschijnt de uitstekend mime-spelende artiest Kevinski tussen het publiek om hen al voor de voorstelling te vermaken. Met zijn koffers is hij onderweg over het terrein. Wat er in zijn de koffers zit, dat weet alleen hij…

Een echte hoofdingang heeft de circustent niet: zijtrappen leiden de mensen naar de tribunes met genummerde zitplekken. Geheel vol zit de voorstelling niet. Meteen valt in de circustent op dat de tribunes niet bijna rond lopen, zodat alle illusies haar geheimen niet prijsgeven.

1,5 uur opletten…

Volgens Hans Klok zijn er twee soorten publiek: de groep mensen die onderuitgezakt de show over zich laten komen en een groep mensen die alles precies in de gaten houdt om uit te vinden hoe de illusies werken… Tot de laatste groep behoor ik zelf, dus dat wordt 1,5 uur lang opletten! Hans Klok heeft weliswaar de hoofdrol met zijn sensationele illusies en zijn rol als spreekstalmeester, maar overheerst niet alle andere acts die in de show te zien zijn. Veel bewondering voor Kevinski, die het mime spelen goed beheerst, een uitzonderlijk goede gezichtsmimiek heeft en ook met humor het publiek weet te vermaken. Clown en mime speler…

Adembenemend
En ook veel bewondering voor de prachtige act van Yuri en Veronica Caveagna, die met hun messenwerpkunsten en de pijl en kruisboog de spanning bij het publiek ook weten op te voeren. Het is adembenemend om te zien hoe hij de messen werpt in een draaiend schot zonder Veronica te raken. En ook het kruisboogschieten beheerst hij als geen ander, zelfs achterwaarts kijkend in een spiegeltje weet hij zijn objecten te raken…

Ook op hoog niveau, brengt de Celis family een act op de hoge draad en het Rad des Doods. Het gaat gelukkig allemaal goed. Bijkomen en genieten kan het publiek van het Ukrainse dames Trio Three G, die een blindelings vertrouwen in elkaar moet hebben voor de act die zij brengen.

Hans Klok doet zelfs illusies met ongetrainde jonge kinderen uit het publiek. 

Lekker tempo

De show – een prima afwisseling tussen sensationele illusies van Hans Klok en andere topacts door zijn vrienden – heeft een lekker tempo, en genoeg te zien. Saai is het geen moment, de tijd vliegt om.
Tijdens de voorstelling valt op dat ook de jonge en veelbelovende Nederlandse illusionist Justin Ronday actief is in de piste: dit keer niet als artiest, maar als assistent/ rekwisiteur bij Hans Klok. Een goede leermeester om de kunsten bij af te kijken. Maar hoe goed ik ook kijk, ik kom er niet achter. Razend vlug gaan de spectaculaire en sensationele illusies. En dat is maar goed ook, het zou de magie alleen maar wegnemen…

Op de kiek met de wereldberoemde…
En na de voorstelling is er natuurlijk voor alle artiesten volop gelegenheid om met Circusweb schrijver Vincent op de foto te gaan die speciaal nog even … Ow, ehm… Ik bedoel natuurlijk dat Circusweb schrijver – net als de andere fans – met Hans Klok en Kevinsky op  foto mocht.

Nog tot en met 7 augustus in Rotterdam en daarna naar Den Haag/Kijkduin, op het strand zelf. Meer informatie is te vinden op: hansklokshow.nl.
volgende verslag van Vincent: Magic Circus in Maassluis