België – Ter gelegenheid van 25 jaar Sint in de Piste in Sint Niklaas, was er op 28 november een galashow voor genodigden. Een indrukwekkende show waar zelfs de meest verwende en cynische gast diep van onder de indruk was. Dit weekend zijn er weer de reguliere Sint-voorstellingen, ook dit jaar zullen zo’n 30.000 kinderen en ouders genieten van dit megafeest.

Gala show 25 jaar Sint in de piste

Een indrukwekkende Galashow ter ere van 25 jaar Sint in de Piste, 15 jaar onder regie van Marc Boon, die deze avond zelf de presentatie in handen had. Wat 25 jaar geleden is begonnen is als een klein lokaal initiatief is uitgegroeid tot een top productie van het hoogste niveau. Marc Boon bedankte onder andere artistiek directeur Emanuel Horwood, die zelf acte de préséance gaf in de piste, maar ook de burgemeester en de stad Sint Niklaas, en de circussen die eerder hadden meegewerkt aan Sint in de Piste werden ook in het zonnetje gezet.

Marc Boon, die 65 kilo lichter is dan enkele jaren gelden, heeft een geheel eigen presentatie stijl en rent als een atleet op sportschoenen door de piste. In een kostuum van Dian van de Ven uit Nederland, die tekent voor meerde kostuums in de show presenteert Marc met overgave en passie voor “zijn” circus de show op zeer aangename wijze.

Deze avond zijn (eerlijk gezegd tot mijn teleurstelling) alle sinterklaas elementen uit de show weg gelaten, wat de show natuurlijk wel heel volwassen maakt en het gala een volwassen uitstraling geeft, de show heeft een bijzondere klasse en heeft deze avond extra nummers die dan weer niet te zien zijn tijdens de reguliere shows.

Extra acts voor de galashow

Zo zagen we als extra nummers Asia Perris met een prachtig uitgevoerde acrobatiek act op een tafel, Lena Smaha met haar jongleernummer, Melany Lester in een waterbowl en de sprekende papegaai; Tortuga. De Italiaanse clown Jimmy Folco had zich zelf ook spontaan aangeboden en was hiervoor extra uit Frankrijk aangereisd.

Verder zagen we Julien Horwoord met zijn vrolijke honden die duidelijk met veel plezier hun nummer deden, Serge Nokikov met strapaten met vrije val, Alessio Fochesato met zijn beroemde papagaaien vrijheid, Skating Dalton met hun rolschaatsact,  Jimmy Saylon & Company met illusies, de  Diabolo Walker met diabolo’s, zoals ik het nog nooit eerder heb gezien echt geweldig, net als het Duo Vitalys met krachtacrobatiek. De sympathieke Berty Balder liep met zijn reprises als rode draad door de show.

Licht en geluid

In de immense tent met 2300 zitplaatsen diende de nieuwe artiesteningang van het circus Louis Knie, die zelf als gast ook aanwezig was, tevens als orkestbak voor het zevenkoppige live orkest onder de leiding van Tino Aeby. En waar de lichtregie deze avond enkele donkere momenten kende, kon ik bij het orkest geen vals noot ontdekken, integendeel zelfs het orkest speelde de sterren van de hemel. Een goed circusorkest tilt het programma en de artiesten naar een hogere klasse en dat waren deze gala avond wel een paar klassen hoger. Werkelijk geweldig en niet in de laatste plaats door Manfred Huber, die met zijn drumstel op het juiste moment de juiste ondersteuning geeft, klasse !

Na afloop werden de gasten getrakteerd op een drankje en werd er nog lang nagepraat over deze bijzonder avond en mijlpaal van Sint in de Piste. Op naar de volgende 25 jaar!

Melany Lester, Foto: Marco Maresco
Alessio Fochesato, Diabolo Walker en de Sympathieke clown Berty Balder