22 september 2020

Duursma Circussen naar 2021

Kerst zonder circusvertier in Nederland

Persbericht door: Dolf Ruesink

HIPPOLYTUSHOEF – Uitgerekend op de dag dat hij Wintercircus Sijm overnam, maakte evenementenorganisator Rene Duursma bekend dat géén van zijn vier grote kerstcircussen (Haarlem, Dordrecht, Enschede en Heerhugowaard) in 2020 wordt opgebouwd. Vanwege de coronamaatregelen schuiven alle voorstellingen door naar 2021.

‘Vreugde en verdriet liggen dicht bij elkaar. Je moet met beide emoties kunnen omgaan’, zegt de eigenaar van Duursma Events Groep. ‘We hebben alles uit de kast gehaald om een aangepast kerstcircus mogelijk te maken, maar de onzekerheid over het al dan niet doorgaan, bleef te groot. Daarom gaat er nu een streep door’.

Eerder werden al de grote kerstcircussen van Ahoy (Rotterdam), Carré (Amsterdam), Eindhoven, Antwerpen en Stuttgart afgelast. Het Wintercircus Apeldoorn is onzeker. ‘We wachten nog op regels van de overheid’, zegt woordvoerder Horwood. Alle voor dit jaar geplande shows van de Duursma Groep vervallen. Het betreft ruim 150 voorstellingen, waarvoor in de voorverkoop al een paar duizend kaarten waren verkocht.

‘Iedereen krijgt via Ticketmaster gewoon z’n geld terug’ verzekert Duursma. ‘Niks geen gedoe met vouchers of tegoedbonnen’. De contracten met alle gecontracteerden artiesten zijn opgezegd. ‘Een kwestie van overmacht’. De merendeels uit het buitenland afkomstige circusartiesten kunnen volgend jaar een plekje krijgen in een van de nieuwe Duursma-producties.

‘Langer wachten met een beslissing zou onverantwoord zijn. We weten niet hoe het coronavirus zich verder ontwikkelt. Stel dat de situatie in december verslechtert, onze tenten opgebouwd staan en de artiesten zijn gearriveerd. Dan staan we bij nog verdergaande beperkingen met de rug tegen de muur en hebben we kosten gemaakt die niet meer terug te verdienen zijn.’

Voor Haarlem, Enschede en Dordrecht was een aangepast ‘coronaproof’ programma gemaakt, met 300 tribuneplekken in plaats van de gebruikelijke 1000 stuks. De artiesten zouden dagelijks drie voorstellingen spelen. Zonder pauze, om geen risico te lopen op onnodig contact tussen de bezoekers. ‘Maar hoe regel je de horeca en wat doe je als iemand tijdens de voorstelling naar het toilet moet?’

Duursma wil geen verdere concessies doen. ‘Bij een kerstcircus hoort sfeer en beleving, zoals een kinderboerderij, een foodtruckplein, een meet & greet met artiesten en een afsluitende lichtjesparade voor de jeugd. Al die onderdelen moesten helaas al worden geschrapt. Op een gegeven moment bereik je een ondergrens. Ik wil mijn publiek geen uitgekleed programma aanbieden. Al met al kunnen de circussen gewoon niet langer verantwoord worden gehouden. Dat is even slikken, maar we zijn hoopvol gestemd over 2021. Volgend jaar is er vast en zeker wel een vaccin. ’

De vergunningaanvragen voor de evenementen van dit jaar zijn inmiddels ingetrokken. De nieuwe speeldata voor Haarlem, Enschede, Dordrecht en Heerhugowaard zijn van 23 december 2021 tot en met 9 januari 2022.