Uncategorized
31 oktober 2022

De top 5 van Circolo

hoofdfoto: Jostijn Ligtvoet Fotografie©

TILBURG – De 2022-editie van Festival Circolo zit erop! Een sterke line-up met gevarieerde topvoorstellingen. Organisatie en bezoekers hadden dit jaar extreem geluk met het weer. Door de lekkere temperaturen was het aangenaam om tussen de voorstellingen buiten te zitten en dat zorgde voor een gezellig en goed gevuld festivalterrein. In 2022 was er een nieuw festivalterrein: het prachtige Spoorpark in Tilburg was voor het eerst de plek die gedurende tien dagen in het teken van circus stond!

En nu… snel door naar de Top 5 beste voorstellingen. Over smaak valt niet te twisten, maar gekeken door onze ogen waren de volgende voorstellingen de absolute toppers:
5: Emilie Weisse – ‘Be Kind’
Emilie Weisse ontwikkelde onder de vleugels van ‘TENT Huis voor hedendaags circus’ de
voorstelling ‘Be Kind’. Een circustheatervoorstelling speciaal voor baby’s van zes tot achttien maanden. Een uniek concept! Hartverwarmend om te zien hoe baby’s op een mooie manier voor het eerst circus ontdekken.

4: Circumstances | Piet van Dycke – ‘EXIT’
De jonge choreograaf Piet van Dycke maakte een bijzondere voorstelling met vier
circusartiesten, die elk een andere discipline als specialisatie hebben (springplank, strapaten, trapeze en acrodans). ‘EXIT’ speelde op en rondom een indrukwekkende installatie, waarbij de eerdergenoemde kwaliteiten van de vier artiesten subliem samenkomen. Een van de allerbeste voorstellingen van Circolo 2022. Enig nadeel was de behoorlijk lange opbouw in de voorstelling. Maar aan het einde van de rit ademde de voorstelling vernieuwing en verfrissing!
3: Groupe Acrobatique de Tanger – ‘FIQ!’
Eindeloos enthousiasme van een groep fantastische acrobaten. Qua rekwisieten voelde de
voorstelling her en der wat ‘goedkoop en rommelig’. Maar dat was juist de charme van
‘FIQ!’, dat moderne straatcultuur en een eigenzinnige kijk op dans en circus over een volle
theaterzaal verspreidde. Waanzinnige trucs, opzwepende muziek en de verrassende inzet
van video: een échte avond uit.

2: Collectif Malunés – ‘BITBYBIT’
In BITBYBIT staat de broederband van de broers Vincent en Simon Bruyninckx centraal. Door middel van twee mondstukken met daartussen een staalkabel zitten de heren aan elkaar vast. Uitmuntende lichaamsbeheersing in de lucht en op een grote balk (waarop het grootste deel van de voorstelling zich afspeelde). Deze samenwerking tussen de broers van Collectif Malunés en MOVEDBYMATTER ademde stijl, klasse en lichaamsbeheersing.
1: Circus Ronaldo – ‘Sono Io’
Een parel van de voorstelling en de absolute highlight in de programmering van Circolo
2022! Eerder publiceerden we een uitgebreid verslag van deze voorstelling. Lees hem hier
terug: https://circusweb.nl/betoverend-mooi-circus-ronaldo-op-festival-circolo/

Tegenvallers

Festival Circolo blijft spelen met de vraag wat nou wel en/of geen circus is. En dat is goed en interessant, juist omdat circus zo veel verschillende hoeken en varianten kent. Speelde er dan niks ‘slechts’ op Circolo? Wij vonden van niet, ook kijkend naar reacties van het publiek. Toch waren er enkele voorstellingen waar wij meer van verwachtten.
Wes PedenDe eerste daarvan is ‘Rollercoaster’ van jongleur Wes Peden. Een kleurrijke voorstelling van een waanzinnig jongleerfenomeen. De herhaling maakte zijn voorstelling soms langdradig. Wes’ vaardigheden zijn bizar goed. Maar zijn voorstelling (met een duur van ruim een uur) was – met wat aanpassingen – met een duur van 45 minuten meer dan perfect geweest.

Kamerata Zuid - Festival CircoloOok van Kamerata Zuid met ‘L’Histoire du Soldat’ hadden we meer verwacht. Klassieke
muziek door een aantal goede muzikanten, Julia Campistany als circusperformer en Inez
Wolters die al pratend verschillende personages vertolkte. Een beroemd theaterstuk van
Stravinsky werd in een nieuw jasje gestoken. Maar… het verhaal was niet te volgen doordat het met vlagen oersaai uitgevoerd werd. Het was de optelsom van: een vrij passief ogend gezelschap aan muzikanten en performers, het component ‘circus’ dat écht te weinig
aanwezig was en de prachtig hoge zaal van de Concertzaal waar qua setting véél meer uit te halen was. En die optelsom maakte dat we niet helemaal snapten waarom deze voorstelling onderdeel was van een uitstekend (modern) circusfestival.
Hoe dan ook: we hebben genoten van Festival Circolo 2022 en feliciteren organisatie en
artiesten met een fantastische editie! Tot in 2023!