27 oktober 2022

Betoverend mooi Circus Ronaldo op Festival Circolo

Circus Ronaldo op Festival Circolo gemist? Dat kan kloppen, want de voorstelling was vier keer op rij helemaal uitverkocht. En dat heeft een reden. Ronaldo’s voorstelling ‘Sono Io’ (Italiaans voor: ‘Ben ik dat?’) is een absolute parel.

Als bezoeker begint de voorstelling al bij binnenkomst. Terwijl het ongeveer tien minuten
duurt voordat het publiek zit, zit Danny Ronaldo in bad, doet hij de afwas en maakt hij
zichzelf én zijn vuile ondergoed schoon. Fris is anders…
Nadat iedereen een plek gevonden heeft, begint Danny in het Italiaans aan het publiek te
vertellen. Zijn oude vastgeroeste Italiaanse circuskarakter vertelt – onder het genot van
nostalgische circusmuziek, afkomstig uit een oude taperecorder – over salto’s die hij vroeger maakte en minutenlange staande ovaties die hij kreeg. De weemoed is voelbaar.

Twee rasartiesten, twee generaties In Sono Io brengen de Belgische vader Danny en zoon Pepijn Ronaldo een meesterwerk waarbij twee generaties – met overeenkomsten en verschillen – elkaar ontmoeten. Vader Danny vooral blijft refereren naar het verleden, neemt de toeschouwer mee naar het circus van weleer en hetgeen hij in zijn circustijd meemaakte. Daarentegen komt zoon Pepijn in de voorstelling letterlijk en figuurlijk de frisheid brengen. Mét waardering voor zijn familiegeschiedenis.

Zes generaties
De heren spelen leden van een Italiaanse circusfamilie: vader de zesde en zoon de zevende
generatie. Vader is trots op zijn zoon en laat het publiek dat maar al te graag weten met de
zin: “Questo è mio figlio… la settima generazione di clown!”
Bij al dit moois worden de nodige circusdisciplines gebruikt; van jonglage en luchtacrobatiek met strapaten tot een intens knappe duo rola rola-scène en een spectaculair deel waarbij Pepijn zittend op de hals van een cello tot in de nok van de tent gehesen wordt.
Pepijn is een talentvolle jonge artiest die een extra aanmoedigend compliment krijgt in deze recensie! Zijn acteerwerk is van hoog niveau, zijn acrobatische trucs zijn technisch sterk en zijn muzikale skills laat hij horen op de piano, de trompet en de tuba.

Voorstelling vol emoties

Sono Io is bijzonder. Een prachtige combinatie van circus, theater, toneel, humor en
muzikaliteit. Een emotionele reis langs het verhaal van twee circusartiesten. De band tussen vader en zoon, een tikkel jaloezie die ‘de ouwe’ soms richting ‘de jonge’ uitstraalt, ouder worden (en daar soms een beetje moeite mee hebben), elkaar een handje helpen en het goede van elkaar inzien. De hele optelsom maakt dat je soms met een brok in de keel zit te kijken. Want: dit is voor iedereen herkenbaar en voelbaar.
Ook de hele setting van de voorstelling versterkt wat er inhoudelijk daadwerkelijk wordt
uitgevoerd. De mooie en nostalgische wagens en tent met lichtjes ‘buiten’ en een
karakteristiek en nostalgisch decor ‘binnen’. Een betoverend geheel dat je met warme
gevoelens naar binnen laat gaan en met nóg warmere gevoelens terug naar huis stuurt. En dat is wat circus vroeg deed, nu doet en altijd zal blijven doen. Ongeacht van welke
‘generazione’ je bent.

Circus Ronaldo met Sono Io zien?
De theaterversie is op 4 december 2022 te zien in de Leidse Schouwburg. En houd www.circusronaldo.be goed in de gaten, want er komen veel speeldagen aan in het festivalseizoen van 2023!
Bekijk eveneens de website van Festival Circolo (www.festivalcircolo.nl) voor de
circusvoorstellingen die deze week nog in Tilburg te zien zijn.