Dubbeldik zomernummer van Circusmagazine De Piste is uit!

Over enkele dagen verschijnt het dubbeldikke, rijk geïllustreerde zomernummer van Circusmagazine De Piste met een grote verscheidenheid aan onderwerpen. Uiteraard wordt even stilgestaan bij het weer op reis mogen gaan van de circussen in Nederland, met direct al een recensie van Circus Salto’s zomerprogramma. Maar ook de tourneestarts van de circussen Berolina en William in Duitse toeristenoorden krijgen aandacht.

Helaas is de corona-pandemie nog altijd heersend. Voor De Piste aanleiding om eens een aantal jonge en meer gevestigde jongleurs te bevragen over hun ervaringen en activiteiten in de ‘lockdown-periode’. Over hoe zij de borden, keulen en ballen in die moeilijke tijd in de lucht houden, verhalen Scott Bovelander, Nigel Voets, Daniel Doornkamp, Menno & Emilie van Dijken, èn Niels Duinker.

Verder biedt dit nummer een boeiend interview met Elisa van der Meijden, die stap voor stap Stardust Holding – het bedrijf van haar ouders Henk van der Meijden en Monica Strotmann – overneemt. Stardust is onder meer bekend van het Wereldkerstcircus in Carré en het Weltweihnachtscircus in Stuttgart. Daarnaast is een groot aantal pagina’s  gewijd aan de ontwikkeling van de circustent, van eenvoudige paraplu tot mobiele architectuur. De uitvinding van de tent maakte het circus mobiel en ontketende zo een ware revolutie. Dat begon al in 1825 in de Verenigde Staten, waar Joshua Purdy Brown de eerste circustent in Wilmington liet opbouwen. De laatste decennia wordt menig chapiteau zelfs als marketinginstrument ingezet. Denk maar eens aan Le Grand Chapiteau van Cirque du Soleil, of gewoon aan Roncalli.

En natuurlijk wordt de rijke circushistorie niet vergeten. Met zeer interessante bijdragen in woord en beeld over Circus Adolf Fischer(dat in 1962 stopte), Circus Strassburger (in oorlogstijd en direct daarna), het Engelse Circus Sanger (dat zelfs Nederland met een bezoek vereerde) en Jos Mullens (laatste deel van zijn biografie).

Dit alles gemixt met actualiteiten. Zoals een update van de financiële soap rond het in grote problemen zittende Cirque du Soleil, een vooraankondiging van Festival Circolo en een impressie van de onlangs in  het Huis van Alijn geopende expositie ‘Circus onderweg’.

Necrologieën van circusman Ernst Kienast en de beroemde Djigittenruiter Tamerlan Nuzgarov en de rubriek CircusNieuws maken dit nu al unieke nummer compleet.

Nieuwsgierig geworden? Vraag dan nu een proefnummer aan of neem direct een abonnement via freddel@ziggo.nl

DE PISTE juli en augustus 2020
Bol.comBol.com AlgemeenBol.com Algemeen