10 december 2017

De helden van het circus

VLAARDINGEN – Tijdens de kerstdagen gaan er weer een miljoen mensen genieten van het kerstcircus overal in het land, in comfortabel verwarmde tenten, met droge paden gebaand naar de circustenten. De glitter en glamour en even genieten en je sorus vergeten.

Als je dan zo geniet van de optredens met kamelen, paarden, acrobaten, clowns en jongleurs dan vergeet je soms hoe het komt dat er zomaar opeens een compleet circusdorp in je stad staat. 

Vincent Wols zat zaterdagavond niet achter de open haard naar de buis te staren. In plaats daarvan stond hij in barre weersomstandigheden om het complete transport van Renz International op de gevoelige plaat vast te leggen.
Hoe was dat nu Vincent…
“Tja, daar sta je dan… Midden in de nacht, met je cameraatje… Alsof je een verwarde man bent, zo kijken de weinige voorbijgangers die toch nog op straat zijn… Maar toch! Ik was op tijd voor het laatste transport…”, vertelt hij trots. De foto’s geven een heel mooi beeld van het werk dat op de achtergrond gebeurt bij het bouwen en voorbereiden van een kerstcircus. 

In vergelijking met het verhaal van eerder die dag, van het eerste transport kun je zien hoe hard er ondertussen gewerkt is. Terwijl de chauffeurs voor de tweede keer een natte en besneeuwde tocht maken door het land, vanuit Oss, wordt in Vlaardingen al het een en ander opgebouwd aan tenten. Het werk gaat dag en nacht door. De dieren moeten droog staan, het transport moet erdoor, en liefst de plek van de circustenten ook, want al die nattigheid zorgt straks weer voor zompigheid, en dat kun je niet hebben in je circustent… alles moet straks lekker droog en begaanbaar zijn. Alle caravans en wagens moeten aangesloten worden op de stroom, de kinderen moeten naar bed, er moet gegeten worden, wat mooi dat we zo een kijkje krijgen op al dat stoere werk dat verricht moet worden. 
Geniet mee van deze reportage, gemaakt door Vincent Wols, en de foto’s van onderweg van Kid Renz… of zijn bijrijder. 

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”21″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_slideshow” gallery_width=”600″ gallery_height=”400″ cycle_effect=”shuffle” cycle_interval=”2″ show_thumbnail_link=”1″ thumbnail_link_text=”[of klik hier]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]