18 december 2015

c.Renz International

Circus Renz International

In 2015 bestaat Circus Renz International alweer 173-jaar en reist met een show onder de naam “Smile”, een verwijzing naar de prachtige clownsmuziek van Charlie Chaplin. In deze show klassieke circusnummers in een modern jasje. Tempojongleur Benjamin die hoog op de wereldranglijst van jongleurs staat. Acrobatiek door Miss Skarlett, vorig jaar nog genomineerd voor de Circus Web Award. Hoog boven de circuskoepel laat zij haar kunsten zien aan de ringtrapeze. Een uniek nummer door het hoge tempo en de vele tricks. Natuurlijk bij dit klassieke circus veel dieren in onze grote reizende dierentuin. Tijdens de voorstelling onder andere paarden, kamelen, honden die elke voorstelling weer het hoogtepunt van de show zijn. Tijdens ongeveer 130 minuten beleeft u de wondere wereld van Circus Renz International. Recensie Circusweb redactie: Een gezellig familieprogramma. Vooral de liefhebbers van dierennummers zullen aan hun trekken komen.
De olifanten van Renz International treden niet meer op in Nederland sinds het circusverbod. 

renzinter2

Op ons uitgebreide fotoalbum vindt u diverse reportages. http://www.facebook.com/renzinter   http://twitter.com/renzinter Klik hier voor de website van Circus Renz Internationaal.

Hoe zat het met de geslagen olifant?

Circuswereld in paniek om olifant

renzinter2Je kon er op wachten, een incident in Nederland met een olifant die op het punt staat om uit te breken. En dat juist vlak voor de beslissing over een wilde dierenverbod voor het circus. Nu het is gebeurd struikelt iedereen over zijn eigen verklaringen.
Via facebook zijn beelden te zien van een olifant die terug wordt gedreven binnen de omheining, met behulp van klappen met een pvc buis.
En er wordt geschokt op gereageerd maar is dit wel terecht? Was het mishandeling van een circusolifant, of was het een broodnodige correctie die correct is uitgevoerd?
Vorige week ontsnapte er een olifant uit een Duits circus waarna een omstander werd gedood. Olifanten zijn dus niet ongevaarlijk en uitbreken moet ten allen tijden worden voorkomen.
Circusweb sprak met een ervaren dierentrainer over dit incident en het filmpje en vernam dat deze dierentrainer zich geen zorgen maakte over de bekeken klappen met de stok. “In het wild als olifanten elkaar corrigeren, gaat het er veel heftiger aan toe”, zo werd me toevertrouwd, maar dan alsnog, is slaan met een stok dan nodig?
In de regels voor dierverzorging staat dat een circus altijd in staat moet zijn om de dieren onder controle te houden. Daar staat absoluut geen verbod bij van de veelbesproken en bekritiseerde olifantenhaak, sterker nog, de controle over een dier is essentieel en zelfs verplicht vanwege de noodzaak het publiek te beschermen. Ik kan me dan als toeschouwer van dit filmpje ook niet aan de indruk onttrekken dat degene die hier de olifant terughaalde geen onervaren iemand is, maar iemand die precies weet wat hij doet, die zelfs nog vanuit een ooghoek ziet dat er gefilmd wordt. Iemand die onverschrokken te werk gaat en doet waarvoor hij is ingehuurd… namelijk de olifant van ontsnappen weerhouden en zorgen dat hij de controle weer krijgt over het dier.
Verklaringen
Zowel Herman Renz (wij hebben geen olifanten) als de VNCO (het was geen lid van onze club) waren er snel bij om zich te distantiëren van Renz International. Hoe kun je zo’n verklaring van de VNCO vertalen? Wordt er hiermee bedoeld dat 4 van de 20 rondreizende circussen in Nederland zich houden aan “de regels” en de 16 andere (meest Duitse) circussen en circussen die geen lid zijn (om wat voor reden dan ook) zich niet aan de regels houden? Want in dat geval maak je het alleen nog maar erger voor de toekomst van wilde dieren in het circus. Je laat zien dat de circuswereld in Nederland behoorlijk verdeeld is en zich in 2 kampen begeeft. Het hoe en waarom komt niet ter sprake, of het wel of niet terecht was dat deze olifant op deze manier werd gecorrigeerd. Kortom, behoorlijke paniek dus. En daar doe je op geen enkele manier goed aan. Misschien wordt het toch eens tijd om rond de tafel te gaan zitten namens de hele circuswereld? Of wordt het tijd om zo snel mogelijk de dieren in het circus af te schaffen?

Verklaring Danny Versluis op facebook

Lieve mensen van Circus Renz, toen ik met mijn gezin bij de olifanten ging kijken zag ik dat 1 van de olifanten door het eerste draad was gebroken. De jongen die op de olifanten moest letten was druk met andere dingen en toen hij zag dat de olifant door de tweede draad dreigde te breken zag je dat hij erg onervaren was hij raakte meteen in paniek en vroeg omstanders om er iemand van het circus bij te halen. Dit is in het filmpje duidelijk te zien. Maar omdat het landje waar de olifanten liepen behoorlijk eindje van het circus was verwijderd duurde dit even. In De Telegraaf staat dat de olifant zou zijn geslagen met een olifantenhaak, maar dit was absoluut niet het geval. De oppasser sloeg de olifant met een soort pvc buis. Dit zal de olifant geen pijn hebben gedaan. Ik vroeg me af of een schrikdraadje afdoende is om een olifant tegen te houden gezien het gemak waarmee hij erdoor liep. De olifant was op geen enig moment aggressief maar je vraagt je af wat voor schade zo een grote goedzal onbedoeld kan veroorzaken. Verder vraagt Danny Versluis zich af wat er van circussen terecht moet komen als er geen dieren meer mogen optreden, de dieren zagen er allemaal goed verzorgd uit en hij heeft gezien dat het circus veel liefde voor deze dieren heeft. Hij wenst het circus veel succes en voegt er bij dat hij heeft genoten van de show.

Nieuwsgierig naar de agenda van dit circus? Wij vermelden deze alleen op verzoek van de circussen zelf. Dat kan door middel van ticketverkoop, of via Circusweb ticketverkoop