Uncategorized
12 juli 2017

Renz International in Wassenaar

Tekst en foto’s Vincent Wols

Daar kikker je van op!

Wassenaar, een plaats in Zuid-Holland, waar mensen al jaren naar toe gaan om op te kikkeren. Kikker je niet op van het pretpark? Dan misschien wel van het strand, zoals een bijzondere vriendin op het zelfde moment toevallig aan het doen was. Maar dezer dagen heeft Wassenaar er een extra attractie bij: het nog in Nederland rondreizende uit Duitsland afkomstige Circus Renz International. Het circus is een afsplitsing van de in 1842 door Franz Renz opgerichte circusonderneming.

Het is een warme en zonnige dag, als we de afslag missen en prompt het circuscomplex aan de andere kant voorbij rijden.

foto van Vincent Wols.Circusselfie met Vincent Wols
Ruim een uur voordat de kassawagen opent, ben ik op het circusterrein aangekomen, want natuurlijk wil ik nog lekker even tussen de imposante wagens door struinen en een beetje wegdromen… Even m’n gedachten losmaken van de soms harde werkelijkheid van de afgelopen periode… verhaal gaat verder onder de foto’s

Vanwege het in Nederland geldende verbod, zijn de drie olifanten er niet meer bij. Die reizen mee met Circus Belly Wien dat momenteel door Duitsland trekt (welke overigens vanaf 07 juli tot 03 september te bezoeken is bij Wunderland Kalkar, op circa 40 minuten rijden vanaf Arnhem). Vorig jaar nog, reisden de beide circussen samen door Ierland.

De kamelen en de longhorns liggen of grazen lekker in de ruime weiden op het circusterrein. De dieren zien er goed verzorgd uit en er zelfs een klein kameeltje! In de staltenten staan verder nog pony’s en paarden…

Een half uur voor aanvang van de circusvoorstelling, kunnen we de tickets verkrijgen bij de circuskassa. Het is niet heel erg druk. We drinken nog even wat bij de recreatiewagen van het circus. Er is van alles verkrijgbaar. Nog even een toiletbezoek en dan de blauw-gele circustent in… Hoewel het circus reist met mooie wagens, is de toiletunit wel aan een forse opknapbeurt toe.

We mogen een plek uitzoeken op de tribune. Dan begint de voorstelling: ‘Piste vrij, het spel begint!’, zo leidt de spreekstalmeester de voorstelling op traditionele wijze in.


Het spel begint met de paardendressuur van Franz Renz, gevolgd door clownsstreken die het publiek aan het lachen doen maken… Waarna het de beurt is aan een Franse jongleur. Ook de ponydressuur ontbreekt niet in de circusvoorstelling van de familie Renz. Nog betoverd door de acrobatische kunsten hoog in de nok van de piste, weten de clownsstreken het publiek weer aan het lachen te krijgen met hun hondenact. Net voor de pauze volgen dan nog de exoten, als de kamelen en longhorns, afgesloten met prachtige papegaaien die laag over het publiek los door de circustent fladderen.
Het programma loopt vlot door en voor je er erg in hebt is het pauze. Tegen betaling kunnen de kinderen ponyrijden in de piste van het circus.

Na de pauze verschijnt een prachtige koorddanseres die met haar balanceerkunsten het hart van de bezoeker sneller doet kloppen en uit balans brengt. Opgevolgd door jongleerkunsten van een andere soort dan in het eerste deel van het programma. Een hoepelact, gaat vooraf aan het komische nummer ‘Cafe Paris’ met een ober en lastige klant. De broers Franz en Bernhard Renz, amuseren het publiek met hun stunts en jongleerkunsten te paard. Dan is het circusprogramma van zo’n 2 uur ten einde en verschijnen alle 10 de artiesten nog éénmaal voor de finale. 10 artiesten die met elkaar een mooie voorstelling weten neer te zetten.

Circus Renz Internationaal is nog tot en met 16 juli in Wassenaar te bewonderen, daarna vertrekken de circuswagens naar Renesse in Zeeland, voor het tourneeplan en informatie, zie: www.circusrenzinternational.nl

circusrenzinternational.nl

 

Vincent Wols