Uncategorized
8 december 2022

Daves Wintervariété, parel van circus en variété

ROTTERDAM – Wie het programma van Daves Wintervariété heeft meegemaakt hoeven we eigenlijk niets meer te vertellen. Het is intiem, hilarisch, verbazingwekkend, warm, komisch, extravagant en ontwapenend. We kregen een hele passievolle tekst van Dave per ommegaande nadat onze oproep was geplaatst. 

Enkele highlights

 
Magic
Olivier Henning
 
Met zijn 13 jaar is hij de jongste artiest in de geschiedenis van het Wintervariété. Toch heeft goochelaar Olivier Henning al een behoorlijke staat van dienst. Na zijn deelname aan het NK Goochelen waar hij Nederlands Kampioen werd, heeft Olivier samen met Hans Klok zijn kunsten laten zien in het BNNVARA TV programma Summerschool en in het SBS6 programma Half8. Olivier wordt al de nieuwe Hans Klok genoemd.
Dave van der Wal
 
Geboren en getogen Rotterdammer. Wil eigenlijk net als zijn grote voorbeeld Willem Ruis in zijn eigen theater/tent zingen, dansen, spelen, verhalen vertellen en mensen entertainen. Ontmoette in 2013 jongleur David Severins en de vonk voor het variété sloeg over.
 
Waarom nou juist het variete in Rotterdam? 
 
David en Dave reizen regelmatig af naar landen als Frankrijk, Duitsland en Zwitserland om daar te genieten van de rijke variététraditie en om er ook te werken. Maandelijks staan ze in Berlijn op de planken in de nostalgische circusbar Zum Starken August. We bezoeken veelal theaters die speciaal zijn ingericht om variété in onder te brengen. Meestal maken ze zelf onderdeel uit van het creatieve team van deze producties of we genieten als publiek van een voorstelling. Wat hun elke keer weer opviel is hoe populair variété is in deze landen. In Duitsland gaat men bijvoorbeeld naar het variété zoals we hier naar de bioscoop gaan. Wij vonden dat het tijd werd dat het Rotterdamse publiek kennis ging maken met deze geweldige kunstvorm.

Na een avond Google en Wikipedia kwamen ze er achter dat Rotterdam wel degelijk variétéshows heeft gehad. Het Circus Variété Rotterdam aan het Stationsplein en het Casino Variété op de Coolsingel waren jarenlang het bruisende middelpunt voor de inwoners van de havenstad. Rotterdam kende dus wel variété. Alleen het is na de wederopbouw nooit teruggekomen. Ze wisten genoeg. Aan hun de taak om het nieuw leven in te blazen.

In 2017 vond de eerste editie van Dave’s Wintervariété plaats.
 
Circus
Aleš Hrdlička en Hannah.
 
Geen wintervariété zonder circuselementen. Dit jaar met onder andere het komische duo Aleš Hrdlička en Hannah. Hij komt uit Tsjechië en zij uit Schotland. Leerden elkaar kennen tijdens de circusopleiding en vormen sindsdien een succesvol circusduo. Zij zullen als reprise door de voorstelling heen hun kunsten vertonen. Als Master of Ceremonie Dave van der Wal dat natuurlijk toelaat.
 
Naast acrobatiek op de grond ook acrobatiek op hoogte in de lolypop en hoelahoep met Sanne Deinum. David Severins vertoont niet alleen zijn jongleerkunsten maar is ook een meester in het bespelen van objecten en vreemde instrumenten. En als klap op de vuurpijl vormt Renske Endel zich in de meeste flexibele posities die er maar zijn.