De positieflijst is al een tijdje van tafel! Dat betekent dat particulieren in Nederland gewoon een leeuwtje in hun achtertuin mogen houden. Het klinkt een beetje vreemd voor circusfans, die in 2015 tot hun verbazing hoorden dat wilde dieren in circussen niet meer waren toegestaan. Leeuwen, tijgers en olifanten moesten volgens de nieuwe wet verdwijnen. 
Enkele dagen geleden werd in Tienhoven een leeuwenwelpje gevonden in een kooi. Degene die het dier hier had achtergelaten is een onbekende. Voor David van Gennep van Stichting Aap en voor Kruijff van Stichting Leeuw weer een aanleiding om maar te veronderstellen dat zo’n leeuwtje dus gedumpt is door een circus. Dan kunnen ze weer lekker sneren naar die bedrijfstak die al jaren ongefundeerd wordt verdacht van dierenmishandeling. En kan de kassa wellicht weer rinkelen.
Inderdaad, een dier hoort geen kunstjes te doen, die hoort ergens rond te rennen in Afrika (al is het om te ontsnappen aan stropers). Vreemd dan, dat die dieren door Stichting Aap gestuurd worden naar Lions Rock in Zuid Afrika, waar safari’s worden georganiseerd en waar 55 gasten terecht kunnen in speciale vakantiehuisjes. Over onnodig exploiteren van dieren gesproken. Je kunt rustig aannemen dat Stichting Aap in haar bestaan meer heeft verdiend aan circusdieren, al is het door er zielige verhalen over te verzinnen om donaties te krijgen. Bedankt overigens voor de tip J.