Uncategorized
9 december 2022

Circuspunt verwacht half miljoen bezoekers in de wintermaanden

Deze kerstvakantie is het aanpakken geblazen voor de Nederlandse circussen. De kerstvakantie komt er weer aan; een tijd van samenzijn, gezelligheid én dus ook het fenomeen kerstcircus. Verspreid over het land verschijnen de eerste felgekleurde tenten, feestelijk gedecoreerd en met een bonte verzameling van bijzondere artiesten, jongleurs en clowns. Een trend die na corona in een positieve stroomversnelling is beland!
In het verleden kenden de circussen in de zomer hun hoogtijdagen en was de winter een rustige periode met ruimte voor onderhoud van materiaal, instuderen van nieuwe acts en het voorbereiden van de komende tournee. De laatste jaren lijkt deze trend te verschuiven en richten de circussen zich vol overgave op de kerst- en winterproducties. En na twee rustige winters door de coronapandemie, zijn die er meer dan ooit tevoren!
“In bijna iedere grote, Nederlandse stad is tegenwoordig een goedlopend kerstcircus”, aldus Patrick Cramers, voorzitter van het platform Circuspunt. “Logisch ook: alle circussen schenken net wat meer aandacht aan de aankleding en programmering, en dat in een periode waarin de mensen op zoek zijn naar sfeer, gezelligheid en vermaak!” Het circus sluit naadloos aan op deze behoefte met een grote variatie aan moderne maar ook traditionele elementen. Cramers verwacht dat deze winter zo’n half miljoen Nederlanders een bezoek brengen aan het circus, veelal in familieverband.
Kan een afbeelding zijn van boom en buitenshuis
Het transport bij Etten-Leur
Bijna overal zijn de circussen al gestart met de opbouw en is het een drukte van jewelste. Grote transporten met tenten en tribunes rijden af en aan, de eerste artiesten arriveren uit verschillende delen van de wereld. “Juist in deze roerige tijd maakt dat het circus extra bijzonder; internationale acts waarbij verschillende talen, culturen en talenten samenkomen in één voorstelling”, zegt Kevin van Geet, zelf organisator van het KerstCircus Etten-Leur. “We hebben twee lastige jaren achter de rug maar kunnen niet wachten om deze kerstvakantie weer als vanouds te stralen. Een staande ovatie in een bomvolle tent doet alle zorgen dan weer even vergeten!”
Het Wintercircus Meppel is het 29e circus in Nederland met de kerst.

Het Nederlandse kerstcircus in cijfers – schatting door Circuspunt

• 800 geplande voorstellingen in de maanden december en januari;
• 940 meewerkende artiesten, muzikanten, tentenbouwers en technici;
• 503.000 bezoekers

Kan een afbeelding zijn van de tekst 'CIR CUS PUNT'
Over Circuspunt 
Circuspunt wil met een gezamenlijke stem een stevig fundament leggen voor het circus in Nederland. Door ondersteuning, bevordering en promotie wil Circuspunt de positie van het circus in Nederland versterken, het publieksbereik vergroten en de maatschappelijke betekenis uitbreiden. Daarbij zijn wij belangbehartiger van circus in de breedste betekenis van het woord. Meer info www.circuspunt.nl.