DirkJan Ranzijn is een van de bekendste circusfotografen van Nederland. Op deze manier kan hij twee leuke hobby’s met elkaar combineren. Fotografie en circussen bezoeken. Deze kerst maakt hij zijn dromen waar, hij maakt zijn debuut als ‘circusartiest’ in het Noord-Hollands Wintercircus.

DirkJan reist voor zijn orgelspel de halve wereld rond. In Engeland is hij 22 jaar lang vooral bekend om zijn briljante orgelspel, maar door Brexit regels in 2020 wordt hem het werk onmogelijk gemaakt. De grenzen gaan dicht voor vervoer van zijn prachtige grote orgel, wat gezien wordt als vracht. Hij raakt hierdoor 75% van zijn werk kwijt en de Engelsen missen hierdoor een geliefd muzikant, in december vooral ook bij de kerstconcerten.

Toch valt DirkJan daarmee niet in een gat. De fabrikant van zijn orgel ziet meteen de kans om hem in te zetten als promotie van het merk Bohm op allerlei muziekbeurzen. Daarnaast krijgt hij via Robert Ronday al de mogelijkheid om de finale in te spelen van de vijf kerstcircussen van Duursma, ook al gaan de circussen dat jaar niet door vanwege corona. In een gesprek met de belangenbehartiger van DirkJan maakt René Duursma kennis met de concerten van DirkJan en René blijkt direct een grote fan. Voor Circus Hollandia speelt DirkJan het Hollandialied van de show en ook de muziek van de acts met Milko.

Misschien heeft die Brexit toch iets moois voortgebracht voor DirkJan. René Duursma laat weten dat hij het hartstikke te gek zou vinden als  DirkJan in het Noord Hollands Wintercircus bij de voorstelling wil komen spelen. Gezien de Engelse kerstconcerten verleden tijd zijn, heeft DirkJan nu de hele maand december vrij om op te vullen. “Voor mij is dat een droom die uitkomt. Ik liep altijd met het idee hoe mooi het zou zijn als ik een keer geweldige muziek kon maken voor het circus of voor optredens, die droom is nu uitgekomen! Geweldig! Het is nu tijd om dit soort mooie dingen aan te pakken. Circusfans kennen mij als fotograaf en nu maken ze ook kennis met mijn mooie muziek. Ik heb er heel veel zin in”. Een leuke bijkomstigheid is dat het Noord Hollands Wintercircus nabij zijn woonplaats Alkmaar is, als het ware in zijn eigen achtertuin. DirkJans’ ogen glimmen al helemaal bij het idee. “Dat wordt dubbel genieten”.