Vandaag wordt er een bijzondere circusexpositie geopend in Zandvoort. Van 5 mei t/m 11 juni is in het Zandvoorts Museum de expositie “Circus @ Zandvoort” te bewonderen. Het circus is in 2018 al 250 jaar de meest pure vorm van entertainment. Bovendien is circus sinds enkele jaren officieel erkend als onderdeel van het Nationaal Immaterieel en Cultureel erfgoed. Aan de hand van voorwerpen, affiches, kleding, foto’s en uitgebreide informatie krijg je als bezoeker een compleet beeld van het ontstaan en de ontwikkeling van het circus.
Circus en Zandvoort Waarom deze expositie juist in Zandvoort plaatsvindt? Zandvoort heeft een rijke circushistorie. Zo opent anno 1903 in Zandvoort aan de Dr. Johan G. Mezgerstraat een heus circusgebouw haar poorten. Het Olympia Palace is het Carré van Zandvoort, want het hebben van een vast circusgebouw past perfect bij de overgang van vissersdorp naar mondaine badplaats. Op 4 augustus 1921 brandt het gebouw helaas af. Jammer, wie weet hadden we anders nu nog, net als Scheveningen, een circustheater gehad. De band tussen circussen en Zandvoort is gebleven. Zo opereert Circus Rigolo vanuit Zandvoort en het Staatscircus van Moskou-Holiday is regelmatig op het circuitterrein te vinden. Het is dus hoog tijd voor een expositie waarin de geschiedenis van deze boeiende cultuurvorm in de schijnwerpers gezet wordt. De Nederlandse circusfotograaf Piet-Hein Out heeft een deel van zijn uitgebreide circuscollectie uitgeleend aan het museum.
Carré, Boltini, Strassburger, Mikkenie, Van Bever, het zijn bekende circussen uit het verleden. In het Zandvoorts Museum komen zij weer even tot leven. Maar uiteraard is er ook aandacht voor het hier en nu. Circus is nog nooit zo populair geweest in Nederland! Je ziet het overal terug. Luchtacrobaten bij de Nationale Opera, moderne dans mengt zich steeds meer met acrobatiek en uiteraard reizen er jaarlijks diverse circussen door ons land. Hetzij in een tent, hetzij op het toneel. Sommige met een traditionele show, anderen weer heel modern. in 2015 zijn er meer dan 60 circusproducties in ons land te zien.
Ook kunstenaars laten zich inspireren door het fenomeen circus. Toulouse-Lautrec, Picasso, Dalì het zijn slechts enkele kunstenaars die zich regelmatig door het circus lieten inspireren. Wist u dat de kunstenaars Karel Appel, Corneille en Kenne Grégoire ook een circusaffiche ontworpen hebben? U kunt ze bewonderen in het museum! Bijzonder zijn ook de affiches voor het Circus Strassburger van Tom Manders. Deze grafische kunstenaar zou later grote bekendheid krijgen als zijn alter ego: Dorus.