kermisafdelingcircusorkestHet Kermis en circusmuseum Steenwijk is na een winterpauze weer geopend. Opvallend is de nieuwe facade, je kunt aannemen dat de vrijwilligers deze winter niet stil hebben gezeten. Zaterdag 27 februari is het museum weer voor het publiek open gesteld. Ben je in Steenwijk, Zwolle of omgeving, ga dan eens langs.

kermis1

STEENWIJK – In Kermis- en Circusstad Steenwijk, gelegen in de kop van Overijssel, is een uniek museum gevestigd.
Het Kermis- en Circus Museum
Het Kermis- en Circus Museum is ontstaan uit de verzameling van de Steenwijker circusvriend Henk Volkers en werd destijds geopend door de bekende Nederlandse circusdirecteur Toni Boltini die veel materiaal ter beschikking stelde. Naast deze schenkingen heeft het museum ook veel te danken aan de Steenwijker Gerard van Heyst die zijn miniatuurkermis beschikbaar stelde. De heren verzamelden een boeiende collectie op het gebied van kermis en circus. In de loop der jaren groeide de verzameling van het museum zo snel dat er eind jaren tachtig een extra gebouw ter beschikking werd gesteld.

 Ruimte tekort

kermis3

Heden ten dage heeft het museum weer ruimte te kort en worden de mogelijkheden voor uitbreiding opnieuw bekeken. Ter ere van het 25 jarig jubileum ontving het museum van Playmobil een grote vitrine met daarin de kermis van Playmobil. Deze heeft inmiddels een mooie plaats in het museum naast de diverse andere kermisminiaturen.
Om het museum, dat met ingang van 2014 veel minder subsidie ontvangt van de gemeente, in stand te houden worden er nieuwe impulsen ontwikkeld in samenwerking met verschillende organisaties en ondernemers. Er zijn nieuwe bestuursleden toegetreden maar men is, om de bezetting compleet te maken, nog op zoek naar enkele bestuursleden alsook vrijwilligers voor de dagelijkse bezetting van het museum.

 

kermis4

Nu bestaat het team van het museum, naast één vaste parttime medewerker, uit zeer kundige en al jarenlang aanwezige medewerkers. Deze vrijwilligersgroep is echter al wel op leeftijd en voor de toekomst is er verjonging nodig van het team. Er wordt onder andere gezocht naar technische medewerkers die de vele miniaturen uit de collectie draaiende te houden en het onderhoud doen in het museum. Daarnaast kan het museum gastvrouwen en heren gebruiken voor de ontvangst van bezoekers en het geven van rondleidingen in het museum.
Machinisten en onderhoudsmedewerkers voor onze drie treintjes zijn ook van harte welkom.
Nationaal Circus Jaar 2014
kermis2

Recent werd circuscultuur erkend als Immaterieel Erfgoed. Aanleiding voor de Stichting Circus Cultuur het initiatief te nemen voor een Nationaal Circus Jaar. Doel is om alle verschijningsvormen, de groei en de veranderingen in de circuscultuur onder de aandacht van het publiek te brengen.
Het fenomeen circus heeft de laatste decennia opmerkelijke ontwikkelingen doorgemaakt. Eén daarvan is de enorme uitbreiding van entertainment mogelijkheden voor het publiek. Circus is daarvan een wezenlijk deel geworden. Denk daarbij aan de tv-programma’s als Holland Got Talent en de X-factor waar talenten hun kunnen laten zien. En niet te vergeten de grote- en kleine circussen en circusgezelschappen die Nederland nog rijk is. Ongeveer zestig amateurcircusscholen in Nederland brengen kinderen, jongeren en volwassenen in aanraking met circuscultuur en richten zich in toenemende mate op het ontwikkelen van talent.
kermisencircusmuseumAlle reden dus om één en ander te vieren met een Nationaal Circus Jaar. Vanaf september zijn er tal van activiteiten die het circus in al haar vormen laat zien, te beginnen met de expositie in het museum te Steenwijk. Het museum is gevestigd in de binnenstad van Steenwijk aan de Onnastraat 3. Bezoekers kunnen van 13 september tot 1 november de expositie bezichtigen. Openingstijden en meer informatie zijn te vinden op www.kermisencircusmuseum.nl.
Het museum is ook te volgen op Facebook en Twitter voor allerlei leuke nieuwtjes over het museum en evenementen waar ze aan deelnemen.