11 november 2015

Circus in Museum Koperen Knop

In Museum De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam start zaterdag 14 november een nieuwe expositie. Onder de titel Circus in De Knop sluit het museum aan bij de actualiteit, want 2015 is uitgeroepen tot het jaar van het circus. Centraal staat de geschiedenis van het circus, wat wordt uitgebeeld met allerlei voorwerpen en afbeeldingen.
Het circus is al anderhalve eeuw de meest pure vorm van entertainment. Dat komt vooral omdat het aantrekkelijk is voor alle lagen van de bevolking. Sinds kort is Het Circus onderdeel van het nationale cultureel erfgoed. Museum De Koperen Knop gaat uitleggen hoe het circus zich in verleden en heden ontwikkelt. Daarbij wordt de actualiteit niet gemeden en zal er ook aandacht zijn voor de terugloop van het circusbezoek en het verbod om met wilde dieren te werken.

Het circusverhaal waar de expositie rond is opgebouwd begint midden 19e eeuw in Engeland. Aan de hand van een tijdlijn komen de belangrijkste circussen in Nederland aan bod. Daarbij komen bekende namen naar voren, zoals Carre (van het Amsterdamse Carretheater), Boltini, Renz, Strassberg en Teutenberg (Dordrecht). Door contacten met bekende circusmensen is het museum erin geslaagd een aantal leuke attributen en voorwerpen te exposeren. Het schminktafeltje van Joop Teutenberg, prachtige kostuums van circus Strassberg, een origineel berentuig, bijzonder fotomateriaal, een unieke verzameling affiches en nog heel veel meer. Hoewel het een expositie is voor het hele gezin, staan kinderen centraal. Voor hen is er de mogelijkheid om te oefenen met circusattributen. De echte circussfeer wordt opgebouwd rond een piste, met kinderkostuums, muziek en prachtige voorwerpen. Ook zal er circusspeelgoed te zien zijn. Tijdens de expositie zullen een aantal middagen in het teken staan van schminken.

Een circusvoorstelling is bedoeld om mensen en vooral ook kinderen even met een andere, een minder heftige wereld te laten kennismaken. Op de expositie zal hierop worden ingespeeld en zullen zowel grote als kleine mensen worden ingeleid in de wereld van clowns, acrobaten en dieren.

De expositie vindt plaats van 14 november tot en met 9 januari 2016. Museum De Koperen Knop is te vinden op het adres Binnendams 6 te 3373 AD Hardinxveld-Giessendam. Het is open van dinsdag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Ook op tweede kerstdag is het museum van 13.00 tot 17.00 uur. Voor inlichtingen belt u met 0184-611366 of raadpleegt u de website www.koperenknop.nl.