Uncategorized
15 december 2022

Circuscongres: Hedendaags circus op weg naar volwassenheid

EEN CIRCUSDAG VOOR PROFESSIONALS IN DE CIRCUSWERELD

Op donderdag 12 januari 2023 vanaf 10:00 uur komt het brede culturele veld bijeen in Theater Bellevue voor A Day at the circus van Circuspunt & TENT. Circusprofessionals zijn van harte welkom. Deze dag voor professionals, met keynotes, gesprekken, optredens en workshops staat in het teken van het Nederlands hedendaags circus, een jonge en veelzijdige kunstdiscipline waar de afgelopen jaren sterk in is geïnvesteerd. 

Programmeurs, makers, marketeers, technici, producenten, journalisten, schrijvers en overige cultuur- en circusprofessionals worden bijeengebracht rond thema’s die het Nederlands circus verder tot wasdom kunnen brengen. Want het gaat goed met het circus! De jarenlange investering in de discipline werpt zijn vruchten af. Het Nederlands hedendaags circus is op weg naar volwassenheid, maar de weg daarnaartoe zit vol hobbels en uitdagingen. Hoe kan circus op nog meer podia zichtbaar worden? En hoe kan de interesse van het publiek verder worden aangejaagd? Zo heeft het imago van circus nog steeds te lijden onder stereotypering en loopt circus in de representatie van etnische diversiteit nog achter. Tussen de wens tot programmering en de daadwerkelijke presentatie, liggen ook nog wat technische en productionele uitdagingen.

VOLLEDIG ENGELSTALIG

Na een succesvolle eerste editie in 2021 wordt het inhoudelijk gesprek tussen het brede culturele veld en het circusveld voortgezet. We moedigen daarom alle geïnteresseerden aan een collega of bekende mee te brengen.

Een toegangskaartje kost €50,-. Dit is inclusief een uitgebreide lunch in Café De Smoeshaan en twee consumpties. Je kunt ze verkrijgen via www.theaterbellevue.nl/adayatthecircus. De dag is volledig Engelstalig.

Programma A Day at the circus

Donderdag 12 januari, van 10:00 – 17:30, Theater Bellevue

10:00      Inloop & koffie

10:30      Opening door de host (Maaike van Langen), Circuspunt (Marc Eysink Smeets), TENT (Rosa Boon) en Theater Bellevue (Eve Hopkins).

11:00      Keynotes van onder meer Cahit Metin (Circusproducent & -technicus), Siela Ardjosemito-Jethoe (Equity, Diversity, Inclusion expert) en een optreden van circus studenten van Codarts Circusarts (Karin & Hedvig Brodén).

12:00      Lunch De Smoeshaan

14:00      Diverse workshops over productionele & technische uitdagingen voor podia en bespelers (Mirjam Zwanenburg, Korzo), schrijven over en dealen met het imago van circus (Annette Embrechts, freelance criticus bij de Volkskrant) en over de representatie van etnische diversiteit.

15:45      Koffie Pauze

16:00      Afsluiting & optreden van circusmaker Hendrik Van Maele en Eliot de Haspe

16:45-17:30           Borrel

A Day at the circus is onderdeel van This is not a circus – festival voor nieuwe circusvormen, 12 t/m 15 januari in Theater Bellevue. Op donderdag 12 januari speelt om 20:30 Niks Nieuws – Over mijn coming-out als optimist van Monki (Try-out, voertaal NL) en om 22:15 Hold on light – Late Nigh Show van Annika Hemmerling, Luuk Brantjes en Kolja Huneck (LNP). Tickets dien je zelf aan te schaffen via www.theaterbellevue.nl/thisisnotacircus.

Wie vooraf aan de voorstelling nog wil dineren, kan op eigen initiatief eten bij bijvoorbeeld De Smoeshaan. Reserveer je tafel via reserveren@desmoeshaan.nl.