De nominaties voor de Amsterdamprijs voor de Kunst 2022 gaan naar Bodil Ouédraogo, Circusbende, Ocho en Ibs, de docu ‘Jason’ van Maasja Ooms, Echobox Radio en RAAAF.  Juryvoorzitter, componist en dichter Micha Hamel maakte de genomineerden bekend vanuit de ambtswoning van de burgemeester. 

Voor de Stimuleringsprijs, voor vernieuwende kunstenaars en initiatieven, zijn er drie genomineerden: visueel kunstenaar Bodil Ouédraogo, circusorganisatie Circusbende en rapduo Ocho & Ibs. Naast de Stimuleringprijs is er een prijs voor de beste culturele prestatie: Werk van het Jaar. Hiervoor zijn de documentaire ‘Jason’ van maker Maasja Ooms, online radiostation Echobox en kunstwerk ‘Black Water’ van RAAAF genomineerd.

“Het is echt een erkenning voor het nieuwe circus en voor de alternatieve scene waar we vandaan komen. En dat is echt wel heel cool”, vertelt Chiva Bons van Circusbende.

Uitreiking in oktober

De uitreiking van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2022 vindt in oktober plaats. In de categorie Bewezen Kwaliteit zal de prijs direct toegekend worden aan de winnaar. Samen met de winnaars uit de andere twee categorieën wordt deze in oktober bekend gemaakt. De winnaars ontvangen een geldbedrag van € 35.000 en de unieke sculptuur ‘Skyline remix’, ontworpen door kunstenaar Tim Breukers.

Erkenning voor het nieuwe circus
Nu de kurk uit de fles is, verklappen we met veel plezier: Circusbende is genomineerd voor de Amsterdamprijs voor de Kunst, dat is de grootste kunstprijs van Amsterdam. Geprezen voor experiment, laagdrempeligheid en een vleug anarchisme, staat Circusbende tussen een waanzinnig gezelschap van mede-genomineerden. Wat een compliment.
De organisatie ziet deze nominatie als een buitengewone erkenning voor het nieuwe circus, voor de alternatieve scene en voor de circusbende van enthousiastelingen en fantasierijke dwarsliggers. Een driedubbel dikke pluim voor het team, de artiesten en alle vrijwilligers. En voor iedereen die Circusbende heeft bezocht en gesteund, heeft aangemoedigd en de weg heeft gewezen. In het speciaal voor ADM, SIDE Kunst Cirque, Café Noorderlicht, TENT, het Amsterdams Fonds voor de Kunst en de gemeente Amsterdam.DE CIRCUSPROGRAMMA ’22 ONTHULLING

Het circusprogramma voor Circusbende Festival ‘22 is inmiddels de deur uit! Er is met kriebelende voorpret aan gewerkt. Met een vurige gloed van verrukking presenteert Circusbende de compagnieën die deze vijfde editie in het Erasmuspark (Amsterdam West) en op de NDSM-werf (Amsterdam Noord). De kaartverkoop is inmiddels van start.
Voor het festival op 26 t/m 28 augustus in het Erasmuspark en 2 t/m 4 september op de NDSM-Werf kan Circusbende nog vrijwilligers gebruiken. Van keukenprinsjes tot enthousiaste publieksbegeleiders tot ploppende popcorn-makers tot handige Harriettes: voor ieder wat wils. Begin je handen al te jeuken? Lees hier meer over vrijwilligerswerk.

LOCATIES & DATA

Circusbende Festival – Amsterdam West
Erasmuspark, Amsterdam-West, Noord-Holland
→ Vrijdag 26 augustus 16.00 tot 23.00
→ Zaterdag 27 augustus van 11.00 tot 23.00
→ Zondag 28 augustus van 11.00 tot 23.00

Circusbende Festival – Amsterdam Noord
NDSM-werf, Amsterdam-Noord, Noord-Holland
→ Vrijdag 26 augustus 16.00 tot 04.00
→ Zaterdag 27 augustus van 11.00 tot 04.00
→ Zondag 28 augustus van 11.00 tot 23.00