10 december 2015

Circus Bavaria

Circus Bavaria

In 2014 begon Circus Bavaria met een schitterend nieuwe blauwgele tent en een vernieuwd programma. Dit Belgische circus werkt dit jaar met de volgende generatie van de familie de Vriend.

Circus Bavaria speelde in 2014 een rol in een echte televisieproductie, iets wat goed bijdroeg aan de populariteit van het circus.

bavariabynight

 

 

 

 

 

 

Circus Bavaria by night. 

Bart de Vrind en zijn vrouw

Bart en Hedwige

Bart en Hedwige de Vrind zijn de grondleggers van Circus Bavaria. Zij worden bijgestaan door de volgende generatie, zoals Sergio Poppe en zijn vriendin Caroline Dietzel uit een roemrijk circus en kermisgeslacht.

 

Clown Sergio

Clown Sergio, de zoon van Bart de Vrind doet clownsacts en zijn vriendin Caroline traint allerlei kleindieren en brengt een gemengd nummer katten, duiven en honden, bijzonder om deze dieren te zien samenwerken. Sergio is net als de familie erg handig in knutselen. HIj knapte in de loop van de jaren veel circuswagens, caravans op, en zelfs dit leuke autootje, dat hij redde van het Nederlandse Circus Royal, aangetroffen in verwaarloosde staat, maar nu een pronkstuk met een hoofdrol in de voorstelling.

komischetaxi1 komischetaxi2 komischetaxi3

 Silvano Poppe

Clown Silvano is al even handig als zijn broer. Wie hem kent weet dat hij heel betrokken is bij Circus Bavaria en dat hij de mooiste tierenlantijntjes schildert, waar Bavaria zo om bekend is. Silvano is ook regelmatig in het circus te zien als clown.

silvanopoppeSilvano als clown, rechts van Bart de Vrind.

Circusjournalistiek

bavariaschilderij1Bart de Vrind heeft iets gemeen met Henk van der Meyden (Star Dust), Willem Smitt (Groot Russisch Staatscircus), Maurice Veldkamp (Magic Circus) en Gera de Leeuw (De Leeuw Circusevents). Allen zijn zij vanuit de journalistiek de circuswereld in gerold en besmet met het circusvirus. Het schept een band. Circus Bavaria reisde vroeger het grootste gedeelte van het jaar door Nederland. Tegenwoordig, en dat heeft misschien ook te maken met de leeftijd van de circusdirecteur, blijft het circus wat meer in België.

Hemelrijk Volkel

bavariaschilderij3Natuurlijk zijn er wel de vaste momenten dat dit circus nog even over de grens komt richting Nederland, bijvoorbeeld bij Billy Bird in Hemelrijk, waar het circus gemiddeld zorgt voor zo’n 7000 bezoekers! Indrukwekkend. Circus Bavaria heeft een geheel eigen stijl, bijvoorbeeld te zien aan de prachtige talrijke plaatjes die in dit circus te vinden  zijn. Een prachtig stukje nostalgie. Helaas, het sprekende paard dat ook nog kon tellen is in 2010 overleden. Mevrouw de Vrind bracht vroeger een ongeevenaarde act hoog in de circuspiste. Zij werkt achter de schermen even hard mee als haar man. Een gedeelte van het publiek krijgt geen genoeg van dit circus en komt elk jaar weer kijken.

Hoe het allemaal begon

Bart de Vrind is geboren in Amsterdam in 1942. Als 6-jarige jongen werd hij betoverd door de magische uitstraling van het toenmalige circus Frans Mikkenie. Na een jeugd vol verzamelwoede en bezoeken aan binnen- en buitenlandse circussen en het oprichten van een eigen maandblad “Circusflitsen” startte De Vrind zijn circusloopbaan in 1964 als perschef bij Circus Tony Boltini. Na verschillende functies als administrateur, kassier en speaker uitgeoefend te hebben, vertrok hij in 1968 naar het Franse Cirque Rancy waar hij als speaker, inkoper, kassier en personeelschef bleef tot eind 1972.

Eigen circus Charivari

clowntje1bavariaTerug in Nederland was hij reclamechef en toerleider bij het Circus Renz van Arnold van der Vegt in 1973 en 1974. In 1975 begon hij zijn eigen Circus Charivari en bezocht dat seizoen 150 steden. Ondertussen breidde het circus zich beetje voor beetje uit en in maart 1979 werd de nieuwe blauwe tent van 20 x 30 meter in gebruik genomen. November 1979 kreeg Bart een zwaar auto-ongeval waardoor de tournee in 1980 met grote problemen verliep. Men besloot om te stoppen met het circus. Het materiaal werd verkocht. In 1981 werkte De Vrind als reclamechef bij Mariska en kon hij in 1982 als speaker en toerneeleider beginnen bij de Traber Show met tournees door België, Duitsland en Frankrijk. Op verzoek van Nol Renz kwam hij terug naar Nederland en verzorgde de tournee en pers voor het Circus Renz in 1986 en 1987. Eind dat jaar begon het bij Bart te kriebelen en startte het gezin met Circus Bavaria. De eerste voorstelling was in Goirle in maart 1988. Tot 1995 werden de programma’s bijna helemaal gevuld door de kinderen van de heer en mevrouw De Vrind. In 2013 is men begonnen aan het 26e toerjaar.

Ook te vinden via Facebook